Доступність посилання

ТОП новини

В Запоріжжі міліція затримала організаторів акції на захист української мови


Мітингувальники в Запоріжжі
Мітингувальники в Запоріжжі
У Запоріжжі міліція затримала організаторів акції протесту на захист української мови і склала на них адміністративні протоколи. Мітинг розпочався близько 12 години біля будівлі Запорізької обласної ради. З державними прапорами та плакатами на акцію прийшло близько 30 громадян. Члени запорізької обласної «Просвіти» намагалися організувати роздачу листівок та встановити намет. Їм завадили це зробити міліціонери, які повідомили, що мітинг є незаконним. Правоохоронці посилаються на слова чиновника з міської ради про те, що ніхто органи місцевого самоврядування про проведення акцій не повідомляв.

Організатори акції показали міліції та журналістам документи, які підтверджують санкціонованість акції. Дозвіл підписав начальник управління внутрішньої політики Запорізької міської ради Євген Сокульський. Його заступник, який разом з міліціонерами прийшов на мітинг, повідомив, що Євген Сокульський у відпустці, а він особисто нікому дозволів не давав.

Пікетувальники кажуть, що начальник управління внутрішньої політики підписав документи особисто сьогодні зранку.

Міліціонери не стали шукати винних, а попросили завершити акцію. Керівника Запорізького обласного відділення товариства «Просвіта» Олега Ткаченка забрали до райвідділу міліції, а на лідера громадської організації «Небо» Ігоря Артюшенка на місці склали адміністративний протокол про порушення правил проведення масових акцій.

Сьогодні, 5 червня, Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект про засади державної мовної політики, ініціаторами якого є народні депутати від Партії регіонів Вадим Колесніченко і Сергій Ківалов. У пояснювальній записці до законопроекту йдеться, що в разі його ухвалення російська мова стане регіональною в 13 адміністративно-територіальних одиницях України. У Києві та інших українських містах відбуваються акції прихильників і супротивників законопроекту.
XS
SM
MD
LG