Доступність посилання

ТОП новини

Чи вплине мовний законопроект на рейтинг Партії регіонів на Донбасі?


Акція «Займіться ділом, а не язиком», Донецьк, 5 червня 2012 року
Акція «Займіться ділом, а не язиком», Донецьк, 5 червня 2012 року
Донецьк – У Донецьку 5 червня пройшла акція «Займіться ділом, а не язиком». Активісти, які організували мітинг через соціальні мережі, прийшли під Донецьку облдержадміністрацію, щоб висловити протест проти законопроекту депутатів-регіоналів «Про основи державної мовної політики».

Близько півсотні людей прийшли у вівторок зранку, щоб висловити владі свою позицію на захист української мови. Акцію насправді можна назвати флеш-мобом, тому що молодь розіграла справжнє театралізоване дійство. Активісти в масках Януковича, Ківалова та Колесніченка спочатку вішали локшину на вуха інших учасників зібрання. Врешті-решт їм це набридло, і вони досить обережно, але показово почали кидати в несправжніх депутатів та президента старим взуттям.

«Ми не проти російської мови як такої. Ми виступаємо тільки за те, що зараз є багато інших питань, які реально важливіші, і на які є більше потреби витрачати бюджетні кошти, ніж на те, щоб перейменовувати вулиці та перекладати всю цю документацію в усіх закладах на дві мови та намагатися вводити їх паралельно. Організатори акції – це, здебільшого, ініціативна молодь», – зазначає громадська активістка Катерина Жемчужникова.

Для значної частини електорату Партії регіонів мовне питання є не пріоритетним, але все ж таки значимим
Олександр Клюжев
Соціологія каже, що мовне питання на Донбасі й досі значиме

Керівник аналітичних програм донецького «Комітету виборців України» Олександр Клюжев вважає, що порушення мовного питання перед парламентськими виборами в Україні і справді може підвищити рейтинг регіоналів саме на Донбасі.

У коментарі Радіо Свобода він сказав: «Для значної частини електорату Партії регіонів мовне питання є не пріоритетним, але все ж таки значимим. І про це свідчить більшість соцопитувань. Тобто склалася ситуація, коли з одного боку питання статусу російської мови не є пріоритетним, але власне це залишається такий маркер політичної орієнтації значної частини виборців Партії регіонів. Певне зростання рейтингу Партії регіонів за рахунок цього закону – пару відсотків, три-чотири. Але це суб’єктивна оцінка, і тут зараз спрогнозувати буде дуже важко. Тут ще питання, як ефективно Партія регіонів скористається цим приводом у своїй передвиборчій кампанії».

Іншої думки дотримується Денис Казанський, донецький журналіст та блогер, який називає себе російськомовним до нутра кісток. Казанський зазначає, що мовне питання другорядне для жителів Донбасу.

За два тижні люди думатимуть про інше. Про ціни, інфляцію, про якісь інші речі
Денис Казанський
«Можливо, зараз і є якийсь сплеск вдячності, – каже він. – Але люди це дуже швидко забудуть. Якщо вони вирішили на цьому законі зіграти перед виборами для підвищення рейтингу, то вони мали його приймати буквально тижнів за два до виборів. А зараз тимчасово вони, можливо, досягли якогось ефекту. Але за два тижні люди вже думатимуть про інше. Про ціни, інфляцію, про якісь інші речі».

Коментар Дениса Казанського про мовний законопроект став лідером за кількістю поширень в українському сегменті мережі Facebook. За його словами, боротьбу з українізацією в Донецьку, де «українська нині звучить рідше за арабську, можуть вести або повні кретини, або безнадійні параноїки».
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG