Доступність посилання

ТОП новини

Алкоголь у Британії – обмеження віком і ціною


Лондон – Про проблеми з алкоголем у Британії заявляє кожен новий уряд. Суспільству пояснюють, що одні з них п’ють надто багато, інші п’ють у надто ранньому віці, але насправді пересічного британця часто бомбардують інформацією протилежного змісту.

Соціальна реклама розповідає, як надмірне вживання алкоголю шкодить здоров’ю, як навіть мінімальна його кількість може призводити до аварій на дорогах та нещасних випадків у повсякденному житті. Проте закон у Британії регулює торгівлю і вживання алкоголю лише в окремих випадках.

Головне обмеження полягає у тому, що молодим людям, віком до 18 років, купувати алкоголь заборонено. У крамницях продавці зобов’язані переконатися, що покупець алкоголю повнолітній і мають право вимагати посвідчення особистості для підтвердження віку. За продаж алкоголю дітям продавців карають насамперед позбавленням ліцензій на торгівлю.

Ціновий бар’єр

Активісти стверджують, що самих лише обмежень та просвітницької кампанії не досить.

Одна з теперішніх пропозицій – зробити алкоголь менш доступним, підвищивши на нього мінімальну ціну. На цій позиції стоїть і уряд.

«Нам треба дати раду проблемі надзвичайно дешевого алкоголю, який підштовхує насильство на наших вулицях, створює проблеми у відділах швидкої допомоги у лікарнях і шкодить здоров’ю країни. І я вважаю, що встановлення мінімальної ціни на одиницю алкоголю – це велика частина відповіді на проблему», – коментував британський прем’єр-міністр Дейвід Камерон рішення Шотландії вже зараз запровадити мінімальну ціну на одиницю алкоголю – 50 пенсів.

Це підвищить ціну найдешевшого пива та сидру в крамницях удвічі. Англія та Уельс, які мають окреме законодавство також готуються до подібного кроку.

Проте критики зауважують, що вища ціна не буде виконувати ролі стримувального чинника.

Чарочка – на здоров’я

Відчуття конфліктності інформації про алкоголь у пересічного британця може виникати дуже часто. Наприклад, у ЗМІ часом повідомляють, що червоне вино містить речовини, які, можливо, навіть допомагають здоров’ю, а в інші дні новини рясніють статистикою про те, що британці в останні роки стали більше вмирати від пов’язаних із алкоголем хвороб, таких, як цироз печінки.

Критична громадська думка і кампанії у пресі змушує навіть окремих політиків визнавати особисті проблеми з алкоголізмом. А от нещодавні повідомлення про прем’єр-міністра Камерона рясніли розповідями, що він у вільний час любить відпочивати удома з кількома келихами вина.

На рекламу алкогольних напоїв можна натрапити часто, хоч вона й обмежена – на телебаченні її можна показувати лише пізно увечері, коли діти мали би спати.

Досі розв’язання цих суперечностей полягало у поясненні, що усе залежить від міри, і уряд пропонує чітку систему рекомендацій кількості одиниць алкоголю для дорослої людини.

Кампанія інформування суспільства та законодавчих обмежень часом дає результати. Одне з досліджень у Британії дійшло висновку, що 2010 року кількість дітей 11-15 років, які пробували алкоголь за тиждень до опитування становила 13 відсотків, а 2001 року цей показник сягав аж 26 відсотків.

Запис випуску «Європа на зв’язку»:
ЗАВАНТАЖИТИ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG