Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС критикують новий російський «закон про мітинги»


Мая Коціянчич, архівне фото
Мая Коціянчич, архівне фото
У Європейському Союзі сьогодні висловили занепокоєння ухваленим у парламенті Росії законопроектом, що має на меті значно підвищити покарання за порушення під час мітингів та інших масових акцій.

Речниця верховного представника ЄС із закордонних справ Катрін Аштон Мая Коціянчич нагадала, що на можливі негативні наслідки законопроекту вже звертало увагу багато політиків, журналістів і діячів громадянського суспільства в самій Росії.

Учора й позавчора обидві палати російського парламенту схвалили законопроект про зміни до законодавства, які в кілька разів збільшують штрафи за порушення під час мітингів та інших масових акцій.

Зокрема, в разі порушення порядку, в тому числі і на несанкціонованих прогулянках, громадянам доведеться платити від 10 до 20 тисяч рублів (від понад 2,5 до понад 5 тисяч гривень). Перекриття вулиць буде каратися штрафом у розмірі 30–50 тисяч рублів (від понад 7,5 до понад 12,5 тисяч гривень). У випадку, якщо буде завдано шкоди майну чи здоров’ю, штраф збільшиться до 300 тисяч рублів (понад 75 тисяч гривень).

До набуття чинності закон іще має підписати президент Росії Володимир Путін.

Російська опозиція вважає, що новий закон спрямований саме проти її акцій протесту, спрямованих проти влади Путіна.
XS
SM
MD
LG