Доступність посилання

ТОП новини

У Росії «штрафний закон» не злякає протестувальників – політолог


«Штрафи наших співгромадян не зупинять, а призведуть до радикалізації протестів»
«Штрафи наших співгромадян не зупинять, а призведуть до радикалізації протестів»
Москва Верхня палата російського парламенту – Рада федерації – у середу майже одноголосно схвалила законопроект, що посилює відповідальність за порушення правил проведення масових заходів (так званий «Закон про мітинги»). Напередодні нововведення підтримала Державна дума. Експерти вважають, що реалізація закону про мітинги на практиці призведе до негативних наслідків, насамперед, для самої російської влади.

Майже півдоби знадобилося Держдумі Росії, щоб схвалити законопроект про збільшення штрафів у кілька разів за порушення під час проведення мітингів і акцій.

У разі порушення порядку, в тому числі і на несанкціонованих прогулянках, громадянам доведеться тепер заплатити від 10 до 20 тисяч рублів. Перекриття вулиць буде каратися штрафом у розмірі 30-50 тисяч. У випадку, якщо буде завдано шкоди майну чи здоров’ю, штраф збільшиться до 300 тисяч рублів, це близько 10 тисяч американських доларів.

Напередодні ухвалення законопроекту голова президентської ради з прав людини Михайло Федотов звернувся з протестом спочатку до спікера Держдуми Наришкіна, а потім і до голови Ради федерації Матвієнко. Проте ні верхня, ні нижня палати парламенту аргументи правозахисників про те, що закон порушує Конституцію Росії, не почули. Навпаки, керівник фракції «Єдина Росія» в Держдумі, що має більшість, Андрій Воробйов сказав, що Росія так розбудовує демократію.

«Сьогодні ухвалено законопроект, який відповідає всім європейським нормам, який продовжує логіку демократичного характеру наших перетворень», – зазначив Воробйов.

Вето чи не вето?

Правозахисники висловлюють сподівання, що президент Росії Володимир Путін накладе на документ вето. Проте, як уже заявив речник глави держави Дмитро Пєсков, це може відбутися тільки в одному випадку: якщо Путін з’ясує, що закон суперечить аналогічним європейським нормам.

На думку політолога Володимира Римського, російські парламентарії поставили президента в скрутне становище.
Будь-який варіант знижуватиме довіру громадян до Путіна як президента
Володимир Римський

«Будь-який варіант, на мою думку, знижуватиме довіру наших громадян до Володимира Путіна як президента. Тому що, якщо він не підписує, значить він не довіряє фракції «Єдина Росія», яку він підтримував і про яку він пояснював усім нам, що це саме та партія, яка вирішить проблеми країни. Якщо він погоджується, то він демонструє нам, що він не президент всіх громадян. Бо ті, хто протестує, це теж наші громадяни», – зазначає політолог.

У Росії є парламентська опозиція

Володимир Римський упевнений, що новий закон не тільки не злякає росіян, а й призведе до того, що вимоги протестуючих будуть більш радикальними, а в акціях протесту братиме участь більше громадян.
Ніякі штрафи протестуючих наших співгромадян не зупинять, а призведуть до радикалізації протестів
Володимир Римський

«Застосування закону принесе абсолютно непередбачувані наслідки для наших органів влади. Ніякі штрафи реально протестуючих наших співгромадян не зупинять, а призведуть до радикалізації протестів», – наголошує політолог

Схвалення закону про мітинги збурило російськомовний інтернет. Російський парламент характеризують нищівними епітетами, а про свій намір піти 12 червня на акцію протесту в «Фейсбуці» заявили вже понад 10 тисяч осіб. Експерти відзначають ще один позитивний момент: після гучних протестів депутатів від партії «Справедлива Росія», тепер можна говорити про появу російської парламентської опозиції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG