Доступність посилання

ТОП новини

Азаров: Тимошенко – не політв’язень


Микола Азаров, архівне фото
Микола Азаров, архівне фото
Прем’єр-міністр Микола Азаров, виступаючи в оприлюдненій сьогодні програмі громадського телеканалу Німеччини ARD, заявив, що колишня прем’єр Юлія Тимошенко не є політичним в’язнем.

При цьому, як повідомляє прес-служба Кабінету Міністрів, він продемонстрував в ефірі копію рішення американського суду по справі ще одного колишнього Прем’єр-міністра, Павла Лазаренка, в якому, як стверджує прес-служба, Тимошенко «визнана співучасницею екс-Прем'єр-міністра».

«Я думаю, ви довіряєте американській юстиції – будь ласка, подивіться ось цей документ. Тут на кожній сторінці Тимошенко звинувачується в корупції», – цитує повідомлення слова Азарова.

Раніше прокурор у справі колишнього Прем’єр-міністра Павла Лазаренка, за якою його засудили у США, Марта Берш заявляла, що Юлія Тимошенко не була звинуваченою в тій справі. Тимошенко, на той час колишній віце-прем’єр-міністр і колишній керівник корпорації «Єдині енергетичні системи України», була згадана в обвинувальному висновку як особа, яка брала участь у змові, але якій не висували звинувачень.

За словами Берш, яка в час суду над Лазаренком у США працювала помічником федерального прокурора США в судовому окрузі Північна Каліфорнія, суд, однак, визнав недостатніми надані звинуваченням докази вини колишнього прем’єра, в яких фігурувала Тимошенко, і відхилив їх.

Берш, яка на суді над Лазаренком представляла сторону звинувачення, а потім стала приватним юристом, уточнила, що ця постанова суду не означає виправдання Тимошенко, бо її й не звинувачували: докази, які відхилив суд, – матеріали про банківські рахунки і перекази, – мали на меті довести фінансові злочини Лазаренка, а не Тимошенко.

Юлія Тимошенко засуджена до семи років за звинуваченням у перевищенні службових повноважень при підписанні газових угод із Росією 2009 року. Це звинувачення, яке правозахисники і представники країн і організацій Заходу вважають політично мотивованим, ніяк не стосується справи Павла Лазаренка.

Зв’язок із Лазаренком можливий в іншій справі стосовно Тимошенко, в якій ідеться про діяльність «Єдиних енергетичних систем України», але в цій справі вироку колишньому прем’єрові ще не виносили.
XS
SM
MD
LG