Доступність посилання

ТОП новини

Росія протестує проти «нейтральних паспортів» Грузії


Прага – Росія розкритикувала Вашингтон за підтримку «нейтральних паспортів» Грузії. Речник Міністерства закордонних справ Росії назвав цю ідею провокаційною і такою, що псує атмосферу на черговому раунді переговорів із проблем безпеки і стабільності на Півдні Кавказу, який почався в четвер у Женеві.

Ці «нейтральні паспорти» грузинська влада запровадила ще у липні 2011 року для полегшення подорожей громадян «окупованих Росією Південної Осетії та Абхазії». Паспорти цих самопроголошених республік не визнані в Тбілісі і в більшості світу. Їхню «незалежність» визнають лише лічені держави – Росія, Нікарагуа, Венесуела і пара дрібних острівних країн у Тихому океані. Жителі Південної Осетії та Абхазії, які мають російські паспорти, також часто не можуть отримати віз.

«Нейтральні паспорти» для Абхазії і Південної Осетії визнають наразі Японія, Чехія, Словаччина, Латвія і Литва

Тепер про свою підтримку оголосили і США, таким чином, громадяни згаданих самопроголошених республік із цими паспортами зможуть подорожувати до Америки.

Державний секретар США Гілларі Клінтон, зокрема, наголосила у вівторок у Тбілісі під час переговорів із президентом Грузії Міхеїлом Саакашвілі, що це «сильний крок» до миру в регіоні.

«Скоро американські посольства і консульства в усьому світі будуть визнавати цей документ про нейтральний статус для подорожей кожного з жителів цих регіонів, які захочуть використати їх для подорожей і навчання в США. Це було б сильним кроком до згоди, яка підтримує лише мирне розв’язання конфлікту», – зазначила Клінтон.

Такі паспорти «неприпустимі» – керівники Південної Осетії та Абхазії

Речник міністерства закордонних справ Росії Олександр Лукашевич назвав у четвер цю ідею Тбілісі з «нейтральними паспортами» «провокаційною» та наголосив: «Американська адміністрація продовжує ігнорувати нашу позицію щодо ситуації в Грузії і подій серпня 2008 року. Я б сказав, що останні коментарі (держсекретаря США Гілларі Клінтон) в Тбілісі – це нова, далека від правди, заява, яка, по суті, додатково заохочує грузинське керівництво до розв’язання нових збройних конфліктів на Кавказі».

У четвер у Женеві, де почався новий раунд дискусій щодо Абхазії та Південної Осетії, заступник міністра закордонних справ сепаратистської влади Абхазії Іраклій Хінтба заявив, що Абхазія і Південна Осетія будуть доводити тут, що не є «окупованими територіями».

«Ми знову підтвердимо свою позицію про неприйнятність грузинських так званих «нейтральних паспортів» і запропонуємо розглянути питання про визнання абхазьких проїзних документів, згідно з міжнародними стандартами», – зазначив абхазький міністр.

Позиція керівництва Південної Осетії в Женеві така ж сама.

Громадяни майже ніким не визнаних республік відчувають сьогодні всі негативи ізоляції у світі і не задоволені серйозними обмеженнями у пересуванні, особливо для їхніх дітей, які бажають навчатися на Заході.

Окрім того, такий крок Грузії збігається з певними внутрішніми проблемами в Південні Осетії, де місцеві клани вже не задоволені російським керівництвом, та й стосунки Абхазії з Росією не є такими безхмарними, бо нещодавно був закритий один із російсько-абхазьких прикордонних переходів.

Претендентів на «нейтральний паспорт» Грузії просять реєструватися через веб-сайт Міністерства реінтеграції в Тбілісі – у них є можливість отримати новий документ через 10 днів.

Якщо ж Вашингтон дотримається обіцянки, то власники «нейтральних паспортів» скоро зможуть вільно просити візи до США в американському консульстві у столиці Грузії.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG