Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську стартує акція об’єднаної опозиції на захист державної мови


Ілюстраційне фото з іншої акції на захист української мови
Ілюстраційне фото з іншої акції на захист української мови
На Дніпропетровщині в понеділок стартувала довгострокова акція об’єднаної опозиції «За мову, за Батьківщину» проти законопроекту щодо мовної політики в Україні, ініційованого народними депутатами від Партії регіонів, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

Активісти опозиції в рамках акції виставили постійні інформаційні намети в Дніпропетровську. У наметах представники опозиції спілкуються з людьми, роздають листівки з інформацією на захист державної мови.

«Наші активісти спілкуються з людьми на вулицях міст і сіл, звертаються, щоб вони задумались, яким чином провладна більшість розколює країну, відволікає увагу від проблем в економіці», – сказав заступник голови обласної організації партії «Фронт змін» Гліб Пригунов.

Депутати дніпропетровської «Батьківщини» та «Фронту змін» на найближчих сесіях місцевих рад мають намір ініціювати ухвалення звернень до Верховної Ради з вимогою зняти з розгляду законопроект щодо мовної політики в Україні як такий, «що розколює країну».

Тим часом у Кривому Розі збирають підписи на захист української мови і попереджають, що якщо влада не відмовиться від зміни мовної політики в державі, із 20 червня опозиція застосує «інші способи боротьби».

5 червня Верховна Рада голосами 234 із 248 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі, ухвалила в першому читанні законопроект «Про засади державної мовної політики», ініційований народними депутатами від Партії регіонів Сергієм Ківаловим і Вадимом Колесніченком. У пояснювальній записці, зокрема, зазначається, що в разі ухвалення законопроекту російська мова має стати регіональною в 13 адміністративно-територіальних одиницях України з 27, – як вважає опозиція, за рахунок української.
XS
SM
MD
LG