Доступність посилання

ТОП новини

Янукович все більш зухвалий перед Заходом (світова преса)


Прага – Впливові європейські видання коментують інтерв’ю Президента України Віктора Януковича, як він дав у вівторок західним журналістам (The Wall Street Journal та Bloomberg). Оглядачі зауважують, що український глава «відхиляє бойкот Євро-2012» та називає його «нерозважливим» з боку деяких західних політиків. Газети також наголошують: «Янукович зауважив у вівторок, що він не мав намірів віднаходити спосіб звільнити Юлію Тимошенко, як про це його переконували європейські офіційні особи». Деякі впливові видання звертають увагу і на слова Януковича, який наголосив, що Тимошенко була пов’язана з деякими іншими кримінальними злочинами в 90-ті, включно з вбивством відомого політика та бізнесмена. Газети також обговорюють продовження місії Європарламенту у справі Тимошенко, яку здійснюють Пат Кокс та Александр Квасневський.

Джеймс Марсон, київський кореспондент The Wall Street Journal, засвідчує розмову з Президентом України у вівторок, під час якої Віктор Янукович засудив бойкот Євро-2012 в Україні з боку деяких європейських політиків і назвав його «нерозважливим». Видання цитує слова Януковича, де він каже, що такі політики, які бойкотують Євро-2012, «завдали образи державі». Газета також зауважує, що «коментарі пана Януковича у двохгодинному інтерв’ю у вівторок відображають його зростаючу зухвалу поведінку перед європейською критикою стосовно справи Юлії Тимошенко». Джеймс Марсон також стверджує, з посиланнями на дипломатів, що Янукович виглядає таким, якби бойкот його вразив та позбавив можливості бути у європейському центрі уваги. Тут також звернуто увагу на те, що Президент Янукович сказав у вівторок в інтерв’ю про відсутність у нього намірів шукати спосіб звільнення Тимошенко, як про це його переконували європейські офіційні особи, та додав, що Тимошенко була пов’язана з деякими іншими кримінальними злочинами в 90-і роки, включно з убивством відомого політика та бізнесмена. Джеймс Марсон зауважує на це, що Тимошенко ще не була офіційно звинувачена у згаданих злочинах, але очікує на суд у справі звинувачення її в корупції, а її заключна апеляціє на рішення суду щодо перевищення службових повноважень (7 років ув’язнення) має розглядатися 26 червня. Автор матеріалу про інтерв’ю з Януковичем для The Wall Street Journal також зауважує, що критики звинувачують владу Януковича у неналежній підготовці до Євро-2012 та в корупції. Також наголошено, з посиланнями на аналітиків, що Янукович все ще сподівається на позитивний вплив Євро-2012 на виборців та на перемогу його політичної сили, Партії регіонів, на парламентських виборах у жовтні. Тому ЗМІ у Києві демонструють ентузіазм Президента Януковича на трибуні «Олімпійського» під час перемоги України над Швецією та його привітання футболістам збірної у роздягальні після гри, інформує впливова газета.

Польська Rzeczpospolita наголошує, що до місії Європарламенту у справі Юлії Тимошенко, яку, за дорученням глави цього органу ЄС Мартіна Шульца, очолюють колишній президент Польщі Александр Квасневський та колишній шеф Європарламенту, ірландець Пат Кокс, неоднозначне ставлення як з боку української опозиції, так і з боку Партії регіонів. Опозиції не подобаються контакти Квасневського і Кокса з Азаровим, який був свідком у справі Тимошенко, а представники Партії регіонів не визнають за цими посланцями Європарламенту якогось юридичного статусу. А деякі аналітики в Києві сумніваються у правовому фахові Кваснєвського та Кокса і вважають цю місію лише політично заангажованою. Хоча польський євродепутат Павел Залевський зазначає, що Квасневський і Кокс сприяють зменшенню ізоляції України в Європі та мусять переконати владу у Києві рухатися до європейських стандартів, особливо, у галузі права.

Австрійська Der Standard інформує, що суд у Києві засудив до 4-х років ув’язнення 19-річного студента Олексія Ведула за особливо жорстоке поводження з бездомними собаками і забиття ним щонайменше 9 тварин. А його друг, Роман Полібін, який помістив в інтернеті відео зі сценами знущань згаданого студента над бездомними собаками, отримав за ухвалою суду 3 роки позбавлення волі умовно. Захисники прав тварин в Україні кажуть, що таких жорстоких вбивць собак в Україні є чимало.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG