Доступність посилання

ТОП новини

Іран: ядерні переговори йдуть «правильним шляхом»


Алі Акбар Салегі (п) поруч із міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим на прес-конференції в Тегерані 13 червня 2012 року
Алі Акбар Салегі (п) поруч із міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим на прес-конференції в Тегерані 13 червня 2012 року
Міністр закордонних справ Ірану Алі Акбар Салегі заявив сьогодні, що переговори його країни і шести провідних країн світу щодо іранської ядерної програми стали на «правильний шлях».

За його словами, він із оптимізмом ставиться до наступного кола цих переговорів, що мають відбутися в Москві 18–19 червня.

Ядерна програма Ірану була однією з тем переговорів у перебігу сьогоднішнього візиту до Тегерана міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова.

У США державний секретар Гілларі Клінтон заявила вчора, що Іран «перебуває під величезним тиском» із боку Росії і Китаю з вимогою подати конструктивну відповідь на міжнародні пропозиції щодо того, як розрядити напруженість у ядерному питанні.

За її словами, на переговорах п’ять постійних членів Ради безпеки ООН та Німеччина виступлять із єдиною позицією, яка дасть Іранові можливість для «дипломатичного виходу», якщо такий варіант цікавий Тегеранові.

Попереднє коло переговорів між Іраном і так званою групою P5+1, тобто п’ятьма постійними членами Ради безпеки ООН (США, Великою Британією, Францією, Росією й Китаєм) та Німеччиною, що відбулося в Багдаді наприкінці травня, закінчилося без проривів.

Так само без поступу йдуть і переговори Ірану з Міжнародним агентством із атомної енергії.

Іран заперечує підозри світової спільноти, що прагне здобути ядерну зброю, і стверджує про суто мирний характер своєї ядерної програми, але доказів цього не надає, а також відмовляється припинити збагачення урану й інші аспекти цієї програми, які можуть вести до створення зброї.
XS
SM
MD
LG