Доступність посилання

ТОП новини

МАГАТЕ: в переговорах із Іраном без поступу


Герман Накерц (л) слухає Алі Асгара Солтаніє (п) на прес-конференції після переговорів у штаб-квартирі МАГАТЕ в Відні 8 червня 2012 року
Герман Накерц (л) слухає Алі Асгара Солтаніє (п) на прес-конференції після переговорів у штаб-квартирі МАГАТЕ в Відні 8 червня 2012 року
Міжнародне агентство з атомної енергії заявило в п’ятницю, що чергове коло переговорів із Іраном на теми його ядерної програми не призвело до домовленості про ширші можливості інспектування іранських ядерних об’єктів.

Як мовиться в повідомленні МАГАТЕ, на цьому, вже п’ятому, колі переговорів Іран знову порушував питання, вже обговорені раніше, і висував нові теми обговорень.

Заступник генерального директора МАГАТЕ, голова департаменту безпеки, що відповідає за інспекції, Герман Накерц заявив, що такий брак поступу «розчаровує».

Представник Ірану в МАГАТЕ Алі Асгар Солтаніє, зі свого боку, сказав, що переговори про доступ інспекторів на об’єкти дуже складні, і на них треба більше часу.

Раніше повідомляли, що на нинішніх переговорах мало йтися про надання інспекторам МАГАТЕ доступу до військового об’єкту Парчин неподалік Тегерана, де, як підозрюють, могли вести дослідження, пов’язані з розробкою ядерної зброї.

Сторони також планували обговорити домовленість про так званий «структурований підхід», за якою Іран мав би дати відповіді на запитання МАГАТЕ щодо можливого військового виміру своєї ядерної програми. Іран заявляв, що з такими запитаннями про військові таємниці МАГАТЕ починає діяти «як розвідувальна служба» на догоду «політичним мотивам» держав Заходу.

Іран заперечує підозри світової спільноти, що прагне здобути ядерну зброю, і стверджує про суто мирний характер своєї ядерної програми, але доказів цього не надає, а також відмовляється припинити збагачення урану й інші аспекти цієї програми, які можуть вести до створення зброї.
XS
SM
MD
LG