Доступність посилання

ТОП новини

Франція хоче від ООН рішучих дій щодо Сирії


Міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіюс заявив сьогодні, що його країна має намір просити Раду безпеки ООН примусово запровадити мирний план для Сирії, вдавшись до розділу 7 Статуту ООН, який визначає випадки, коли міжнародна спільнота може вдатися до сили.

Він також назвав нинішній перебіг конфлікту в Сирії громадянською війною.

Пропозицію вдатися до сили щодо Сирії, як вважають, заблокують у Раді безпеки Росія і Китай, які виступають проти будь-якого зовнішнього втручання в конфлікт у Сирії.

Раніше сьогодні Міністерство закордонних справ Сирії заперечило заяву представника ООН, який уже теж заявляв, що в країні вже точиться повномасштабна громадянська війна. За словами міністерства, йдеться про «збройний конфлікт із метою подолати тероризм».

Учора заступник Генерального секретаря ООН із миротворчих операцій Ерве Ладсус заявив, що в Сирії вже точиться повномасштабна громадянська війна, в перебігу якої урядові війська намагаються відбити в повстанців втрачені ними раніше населені пункти.

У протестах у Сирії проти влади авторитарного президента Башара аль-Асада і їхньому придушенні, що тривають уже 15 місяців, загинули, за оцінками ООН, із обох сторін конфлікту понад 10 тисяч людей, у першу чергу цивільних. Сирійська опозиція заявляє й про більш як 13 з половиною тисяч загиблих, із них понад 2 тисяч 400 тільки за час формальної чинності невтіленого мирного плану з середини квітня.
XS
SM
MD
LG