Доступність посилання

ТОП новини

Росіян, які хуліганили у Варшаві, видворяють із Польщі


Варшава – У Польщі не вщухають емоції після футбольного матчу «Польща-Росія», що відбувся у вівторок. Запеклі сутички польських та російських фанатів, що відбувалися перед поєдинком, – головна тема в польських медіа та у виступах політиків. Польська влада обіцяє покарати хуліганів негайно і дуже суворо, а водночас закликає ЗМІ та політиків не зчиняти істерії. Як твердять польські поліцейські, їм вдалося запобігти конфліктові, що міг виникнути безпосередньо на стадіоні.

Польська поліція продовжує затримувати винних у вівторкових сутичках. Загалом затримані 184 особи, серед них – 150 громадяни Польщі, 25 – Росії та кілька громадян інших держав. Як заявив Павел Ґрась, речник польського уряду, ті хулігани, які ще гуляють на свободі, навряд чи спатимуть спокійно.

Польські правоохоронці твердять, що вони ідентифікували правопорушників, тож питання їхнього затримання – це справа часу. Яцек Козловський, воєвода Мазовецького воєводства, зазначає, що ці справи розглядатимуться в прискореному режимі.

«Ми сподіваємося, – каже Козловський, – що більшість із тих осіб буде притягнуто до суду й покарано вже до наступного матчу, що відбуватиметься у Варшаві. Іноземці, які у Варшаві порушили право, будуть негайно, впродовж 24 годин видворені за межі Польщі, а крім того, їхні дані вмістять у реєстрі осіб небажаних на території Республіки Польща та в інформаційній системі Шенгенської зони терміном на 5 років».

Польська влада: Найскладніша подія чемпіонату – позаду

Польські міністри, а також і голова уряду Дональд Туск вважають, що вчорашній матч був найбільшим викликом для організаторів Євро-2012. Туск розповів журналістам, що після футбольного поєдинку Польща – Росія не спав до пізньої ночі.

«До другої години ночі в урядовому центрі безпеки разом із міністром внутрішніх справ Ціхоцьким ми приймали звіти й стежили за ситуацією в місті. Найбільше ми боялися того, що могло трапитися після матчу. До нас доходили сигнали про те, що вболівальники збірної гостей хотіли вибігти на футбольне поле після матчу», – сказав Туск.

Саме тому, зауважив прем’єр, польська влада вирішила ввести на стадіон поліцію, хоч це й не всім подобалося, зокрема в УЄФА. «Але це ми відповідаємо за безпеку в нашій країні, – зазначив Туск, – тому ми ухвалили таке рішення».
Марш і бійка російських уболівальників у Варшаві
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Хулігани «йшли за булками»

Польська поліція, яка опинилася під шквалом критики, за те, що не запобігла сутичкам, виправдовується. Як твердить речник поліції Мацей Карчинський, правоохоронцям вдалося мінімалізувати напруження. За його словами, під час походу російських вболівальників із центру міста до Національного стадіону могло дійти до непередбачуваних наслідків.

«Приблизно 200 осіб – російських псевдовболівальників, а ми їх сприймаємо як боївкарів, у певний момент вийшли на перехрестя де Ґолля й намагалися розпочати сутичку з польськими псевдовболівальниками, ми їх оточили й ефективно нейтралізували. А знаєте, що вони нам казали? Що вони йдуть у готель або по булки, на вокзал. Мовляв, чому поліція до них чіпляється?» – розповів Карчинський.

Щоб до сутичок не дійшло після закінчення матчу, російські вболівальники виходили зі стадіону в супроводі поліції.

На вулицях билися не народи, а дурні

Польська влада закликає політиків та медіа не зчиняти навколо подій у Варшаві істерії. За словами, Туска, ніякої польсько-російської війни на вулицях Варшави не було. Відбулися сутички дурнів, які є в кожній країні.

Увечері Дональд Туск спілкувався по телефону з президентом Росії Володимиром Путіним. Розмова відбулася з ініціативи російської сторони. Під час цієї розмови Туск висловив думку, що погані емоції не повині впливати на добрі стосунки між громадянами двох країн. Співрозмовники погодилися, що хуліганів потрібно карати, незважаючи на їх національність. Водночас Путін ствердив, що повна відповідальність за те, що сталось у Варшаві, лежить на організаторах чемпіонату.

Щоб згладити неприємне враження від подій у столиці Польщі, польські користувачі інтернету розпочали акцію під назвою «Пробачте, нам соромно за цих ідіотів». Організатори акції поширюють в інтернеті плакат із написом: «Ми завжди раді вас тут бачити, нам соромно за нечисленних ідіотів, які не мають мозку, та які, на жаль, є поляками».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG