Доступність посилання

ТОП новини

Страсбурзький суд вимагає дотримуватися правил


Москва – Європейський суд з прав людини вимагає від заявників з п’яти країн, у тому числі і Росії, дотримуватися регламенту при зверненні до цієї інстанції і погрожує з формальних причин відхиляти неправильні скарги. Досі суд приймав до розгляду усі скарги від росіян, навіть у тому випадку, коли вони не належали до його компетенції і відхиляв їх уже в процесі розгляду. Росія є лідером щодо звернень до Страсбурзького суду і в більшості розглянутих випадків суд виносив рішення на користь громадян, що скаржилися на свою країну. Частина спостерігачів в Росії занепокоєна тим, що тепер більше російських скарг може так і не дійти до Суду.

«Євросуд придумав нові обмеження для росіян», «Росіян обмежили в доступі до європейського правосуддя» – такими висловлюваннями супроводжувалася новина про зміни вимог Страсбурзького суду в російських ЗМІ. Проте досвідчені юристи, які багато років працюють саме зі зверненнями громадян у Страсбург, називають те, що трапилося, бурею в склянці води. Вони говорять, що фактично у процедурі суду нічого не змінилося. Просто тепер вирішено відмовитися від поблажок для заявників із Росії.

Адвокат Ганна Ставицька, яка не раз представляла інтереси російських громадян в Страсбурзькому суді, вважає, що вимога дотримання регламенту цілком логічна.

«У страху очі великі. Європейський суд і так досить багато скарг визнавав неприйнятними. Багато хто не розуміє, що Європейський суд – це не четверта інстанція над національним судом, і пишуть скарги туди так само, як би вони написали на національному рівні. Але Європейський суд розглядає порушення Європейської конвенції і, відповідно, необхідно обґрунтовувати порушення Європейської конвенції», – зазначає Ганна Ставицька.

Елементарні вимоги Страсбурзького суду

До компетенції суду з прав людини належать, зокрема, порушення права на життя, свободу совісті, свободу висловлення, поважати які зобов’язалася Росія. Коментатори вважають, що новий підхід Європейського суду з прав людини до оформлення скарг змусить росіян звертатися за допомогою до адвокатів, а їхні послуги не дешеві.

Засновник Центру сприяння міжнародного захисту Карина Москаленко переконана, що з цим завданням можна впоратися і самостійно, в регламенті суду містяться докладні інструкції. Крім того, існують і правозахисні організації, які надають безкоштовну юридичну допомогу тим, хто звертається до Страсбурга.

«Елементарні вимоги, які пред’являються до заявника, всі дуже докладно викладені і в формулярі скарги, і в пояснювальній записці, яка завжди існувала, вона просто трішки видозмінювалася, робилася більш докладною – все для користі тих же самих заявників та їхніх представників», – каже засновник Центру сприяння міжнародного захисту.

Росія лідер по скаргам

Карина Москаленко також зазначає, що Росія завалює Страсбурзький суд великою кількістю неприйнятних скарг, які не відповідають елементарним вимогам, що пред’являються до заповнення формулярів.

Росія лідирує за кількістю звернень до Європейського суду з прав людини. За 14 років перебування під юрисдикцією Страсбурга росіяни направили в Європейський суд з прав людини понад 40 тисяч скарг. Однак – 87,5%, тобто понад 35 тисяч Суд визнав явно неприйнятними по суті. Найчастіше заявники скаржаться на тортури, несправедливий судовий розгляд і порушення прав, пов’язаних з утриманням під вартою. До теперішнього часу на 1212 російських скарг страсбурзькі судді винесли рішення. Тільки в 49 випадках вони не побачили порушень прав громадян з боку російської влади.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG