Доступність посилання

ТОП новини

Як приборкати український «енергетичний апетит»?


«Сонячна яєчня» від євродипломата
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«Сонячна яєчня» від євродипломата

Київ – Україна в середньому споживає у 16 разів більше енергії, ніж, наприклад, Німеччина з точки зору валового національного продукту. Зменшити залежність від зовнішніх поставок енергоносіїв поставили собі за мету учасники Європейського тижня сталої енергетики. На проекти із енергозбереження та використання альтернативних джерел Євросоюз має намір виділити 325 мільйонів євро, 31 мільйон із яких Україна отримала у рамках першого траншу.

У Києві європейський тиждень сталої енергетики відкрився кулінарним «майстер-класом» від посла Німеччини Ганса-Юргена Гаймзьота. Яєчня, підсмажена ним за допомогою сонячної енергії, смакувала колегам-дипломатам з інших країн.

Енергозбереження та використання відновлюваних джерел енергії – практика, яку нині переймають українці, зауважив голова Представництва Європейського Союзу в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра.

«Пріоритетом повинно стати скорочення обсягів споживання енергії, підвищення енергоефективності окремих господарств, – стверджує він. – Це важливо для України, яка є одним із найбільших споживачів енергії у світі».

Нині українська стабільність в енергетичній сфері дуже важлива для Європи, яка використовує і «традиційні» джерела енергії: близько 25 відсотків газу, який ЄС імпортує з Росії, надходить через Україну, додає дипломат.

ЄС профінансує збереження тепла в українських дитсадках і лікарнях

Євросоюз має намір інвестувати у проекти з підвищення енергоефективності, перший транш, який Україна отримала минулого року, становив 31 мільйон євро, зазначає голова Державної агенції з енергоефективності та енергозбереження Микола Пашкевич. Згадані проекти Держагенція відбиратиме на конкурсній основі, додає він. І пояснює: «Цього року кошти підуть на підтримку проектів із підвищення енергоефективності комунальних котелень і на термомодернізацію закладів бюджетної сфери: районні лікарні, школи, дитячі садки».

Минулого року за рахунок енергозбереження і використання альтернативної енергії Україна «заощадила» близько півтора мільярди кубометрів газу, стверджує Микола Пашкевич.

За його словами, серед відновлюваних джерел енергії у підприємництві в Україні сьогодні надають перевагу сонячній, однак найбільший потенціал тут – у вітрової енергетики. Вітрові електростанції сьогодні будуються на узбережжі Азовського моря на Донеччині, Запоріжжі і в Криму, а також у Луганській області.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG