Доступність посилання

ТОП новини

«Містечко митців» чи 25-поверхові будинки?


Київ – Під стінами Національної спілки художників у Києві сьогодні мітингуватимуть на підтримку «Містечка митців». Йдеться про проект перетворення старих майстерень художників у столиці на особливу арт-територію. У центрі уваги протестувальників – імовірне знесення однієї з майстерень і забудова цієї території новим житловим комплексом. У Спілці художників, якій належить ця земля, стверджують: за рахунок інвесторів тут хочуть звести нові мистецькі майстерні. Однак і не гарантують, що поруч із майстернями не з’являться багатоповерхівки.

Конфлікт виник навколо майстерень художників на вулиці Сошенка, 33, які працювали тут понад півстоліття. Йдеться про земельну ділянку в 1,8 гектара, яку орендує Національна спілка художників України. Право на це надала Київрада 2007 року. Спілка вирішила побудувати житловий комплекс за умови спорудження окремої будівлі під нові художні майстерні. Як розповів Радіо Свобода заступник голови Національної спілки художників України Володимир Зінченко, інтереси митців будуть дотримані.

«Поки там не побудують майстерні для художників-аспірантів, подальшого будівництва у всякому разі ми як спілка не дозволятимемо. А в першій черзі, згідно із затвердженим технічним завданням, – це п’ятиповерхова будівля майстерень і дев’ятиповерховий житловий будинок», – зазначає Володимир Зінченко.

«Не можу ані виключати, ані стверджувати…»

Водночас заступник голови Національної спілки художників України не береться гарантувати, що поруч із будівлею під художні майстерні не з’явиться житловий будинок, вищий за 9 поверхів.

«Я не можу ані виключати, ані стверджувати. Ще немає проекту. Повторюю ­– ми затвердили технічні умови на п’ять поверхів і на дев’ять. Але це ми затвердили, а чи затвердить місто? Проте за старим генеральним планом від 2007 року надано дозвіл на 12-поверховий будинок максимум», – каже Володимир Зінченко.

Один з авторів альтернативного проекту перетворення старих майстерень художників – «Містечка митців» – Анатолій Ізотов наполягає на тому, що ділянка розташована в межах території малоповерхової або садибної забудови. І тут можна споруджувати будівлі не вище трьох поверхів. Як розповів Радіо Свобода Анатолій Ізотов, 20 червня концепцію будівництва на місці старих майстерень художників на вулиці Сошенка розглядатимуть у Подільській райдержадміністрації Києва.

Ми, звісно, виступатимемо проти переведення цієї ділянки в межах майстерень у багатоповерхову забудову. А акція під стінами Національної спілки художників – це нагадати, що ми є
Анатолій Ізотов

«Ми, звісно, виступатимемо проти переведення цієї ділянки в межах майстерень у багатоповерхову забудову. А акція під стінами Національної спілки художників – це нагадати, що ми є. Ми зараз завершуємо передпроектні пропозиції стосовно «Містечка митців». Спорудження його плануємо здійснювати на меценатські, спонсорські кошти. Тобто, без залучення інвесторів», – запевняє один з авторів проекту «Містечка митців»

Анатолій Ізотов запевнив: якщо вдасться створити «Містечко митців», у ньому діятимуть саме майстерні художників і не буде ніяких житлових комплексів із 25-поверхівками та підземними паркінгами.

В інтернеті вже продають квартири

Тим часом, як каже Анатолій Ізотов, забудовник почав підготовчі роботи на місці старих майстерень і завозить будівельну техніку. А в інтернеті вже є оголошення з продажу квартир у ще незведених будинках на місці старих майстерень художників на вулиці Сошенка. Потенційним покупцям обіцяють, що вони зможуть отримати ключі від нових осель уже у другому кварталі наступного року.

Цитата з оголошення: «Житловий комплекс «Лісова Палітра» із підземним паркінгом в парковій зоні міста Києва – це актуальна пропозиція на ринку нерухомості. Свіже повітря, сосновий ліс, тихе затишне місце, де можна відпочити. Житловий комплекс «Лісова Палітра» розташований в Подільському районі Києва по вулиці Сошенка, 33 (район площі Шевченка)». При цьому повідомляється, що «передбачено будівництво 25-поверхових житлових будинків».
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG