Доступність посилання

ТОП новини

Мовний законопроект є черговою спробою русифікувати Україну – Чолій


Рига – Цими днями у Латвії перебував президент Світового конгресу українців Євген Чолій. У перебігу візиту 16-18 червня він зустрівся з головою Саейми Латвії Солвітою Аболтинею, міністром закордонних справ країни Едгаром Рінкевичем, а також із місцевими українцями. В інтерв’ю Радіо Свобода Євген Чолій повідомив, що з речниками латвійської держави він порушив питання, пов’язані з європейською інтеграцією України, ситуацію навколо прав людини та запланованих на жовтень виборів до парламенту України.

Представники латвійської держави говорили про підтримку Латвією євроінтеграційних устремлінь України.

Міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс наголосив, що демократичні цінності, верховенство закону та дотримання прав людини є основою європейської інтеграції, тоді як в Україні існують проблеми з правосуддям. За його словами, парламентські вибори стануть перевіркою української демократії.

«Україна в ЄС – запевнення, що не буде другої російської імперії»

Розповідаючи латвійським українцям про роботу Світового конгресу українців (СКУ), Євген Чолій зазначив про два напрямки роботи організації – лобіювання інтересів українців у світі та питання, які стосуються України, зокрема сприяння європейській інтеграції країни.

«Думаю, якщо Україна буде в Європейському Союзі, то цілком інакше виглядатиме світова картина. І це буде на користь не лише українській діаспорі, але передусім на користь українському народу в Україні та на користь Європі, бо Україна в Євросоюзі – це найкраще запевнення, що не буде другої російської імперії. Це питання складне, бо є речники в Україні та за її межами, зокрема в Росії, які роблять усе можливе, щоб Україна не увійшла до Європейського Союзу», – наголосив Євген Чолій.

У цьому аспекті надзвичайної важливості набуває питання про державну мову в Україні. За словами Євгена Чолія, Світовий конгрес українців засуджує схвалення Верховною Радою законопроекту «Про засади державної мовної політики» в першому читанні.

«Мовний законопроект, який зараз упроваджується у Верховній Раді і буде вже друге читання, – це не є нічим іншим, ніж черговою спробою русифікувати Україну. Я думаю, що його так треба представляти і поборювати», – зазначив Євген Чолій.

Санкції та бойкот України недоречні – президент СКУ

Відзначаючи наявність в Україні проблем із дотриманням прав людини, Світовий конгрес українців закликає Захід не карати Україну, не запроваджувати економічні санкції та бойкоту на кшталт Євро-2012.
Коли застосовуються санкції, які карають країну, то, фактично, в основному карають пересічного українця
Євген Чолій

«Коли застосовуються такі санкції, які карають країну, то, фактично, в основному карають пересічного українця. Бо у випадку з Євро-2012 усі олігархи вже заробили на ньому свої гроші. Бойкотувати Україну і говорити, що не будуть виділені відповідні фонди та представлені проекти, це знову таки карати пересічного українця», – зауважив Євген Чолій.

Керівник Світового конгресу українців зізнався Радіо Свобода, що вболівав за українську збірну на чемпіонаті Європи з футболу. За його словами, Євро-2012 в Україні – це не лише свято футболу.

«Я думаю, що Євро-2012 також є святом Європи в Україні. Воно дає змогу українцям побачити, як могла б виглядати Україна в Європейському Союзі, а також дає змогу різним туристам, які відвідують Україну, побачити її красу», – зазначив президент Світового конгресу українців Євген Чолій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG