Доступність посилання

ТОП новини

Відповідь Росії на «список Магнітського»: Путін застерігає США


Сергій Магнітський
Сергій Магнітський
Москва – Росія попереджає, що схвалення так званого «закону Магнітського» у США призведе до обмеження на в’їзд до Росії низки американців. Про це президент Росії Володимир Путін сказав на прес-конференції за підсумками саміту «Групи двадцяти» в мексиканському місті Лос-Кабос. Законопроект у Вашингтоні, який ініціював сенатор Кардін, передбачає заборону на в’їзд до США і замороження активів російських чиновників, причетних до смерті в 2009 році в московському СІЗО юриста західного інвестиційного фонду Сергія Магнітського.

Російські чиновники і раніше заявляли, що в разі обмеження на в’їзд росіян до США у Москві складуть свій список американських громадян, яких не пустять до Росії. Цю позицію знову озвучив у Мексиці президент Росії Володимир Путін.

«Якщо будуть якісь обмеження, пов’язані з громадянами Росії, що прибувають у США, значить будуть відповідні обмеження на в’їзд у Російську Федерацію деякої кількості американців. Я не знаю, навіщо і кому це потрібно, але якщо хтось це зробить, значить так і буде. Але це не наш вибір», – заявив Путін.

Кому загрожує «список Магнітського»?

Непоступливість Володимира Путіна в цьому питанні була зрозуміла від самого початку, зауважує член наукової ради Московського центру Карнегі Олексій Малашенко. А президент Барак Обама, як сказав Радіо Свобода політолог, на справі Магнітського не може набрати додаткові очки під час нинішньої передвиборної кампанії у США, і тому для нього вона не було пріоритетом на переговорах із російським лідером.

«Справа Магнітського, з одного боку, дуже неприємна, це викликає роздратування, але всі чудово знають, які у нас суди і як це все робиться. Але Путін тут непохитний, тому що виходить, що потрібно поступатися не через якісь геополітичні питання, а поступатися тиску на Росію», – зазначив Олексій Малашенко.

Тим часом комітет сенату США з міжнародних відносин переніс запланований на 19 червня розгляд законопроекту про «список Магнітського». Після запиту одного з сенаторів, чиє ім’я не повідомляють, голосування перенесли на 26 червня. Законопроект передбачає заборону на в’їзд до США і заморожування активів низки російських чиновників, причетних до смерті в 2009 році у московському СІЗО співробітника фонду Hermitage Capital Сергія Магнітського.

Неадекватна відповідь

Такі заходи російської влади можуть торкнутися лише американців, які вже ведуть бізнес в Росії. Тому заява Володимира Путіна не є адекватною відповіддю на «список Магнітського», зауважив Радіо Свобода російський правозахисник Валерій Борщов.

«Ці люди не дуже рвуться часто приїжджати до Росії, рахунки вони тут не тримають, – каже він. – Те, що вони можуть зіпсувати бізнес деяким підприємцям, так від цього постраждає і Росія. У нас бізнес-зв’язки з Америкою не дуже хороші. Тому таку відповідь адекватною назвати не можна».

Відмовити у в’їзній візі фігурантам «списку Магнітського» США можуть і зараз, не пояснюючи причини. Тому більшість експертів вважають, що «закон Магнітського» є швидше політичною декларацією. Крім того, у Держдепартаменті вже є свій список російських чиновників, яким заборонено в’їзд у США у зв’язку зі справою Магнітського. Зовнішньополітичне відомство запровадило його ще в липні минулого року, але американські дипломати відмовляються його оприлюднювати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG