Доступність посилання

ТОП новини

У Росії підтверджують, що транспортували вертольоти до Сирії


Сергій Лавров, архівне фото
Сергій Лавров, архівне фото
Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров підтвердив сьогодні, що судно, яке було змушене повернутися до Росії після скасування його страхового полісу, дійсно везло до Сирії три бойові вертольоти.

Виступаючи на радіо «Ехо Москви», Лавров заявив, що судно Alaed транспортувало три вертольоти ще радянського виробництва, які нині відбули в Росії ремонт за контрактом 2008 року. Вертольоти везли в розібраному вигляді, і їхнє збирання протривало б після прибуття не менш як три місяці, додав він.

Судно також везло системи протиповітряної оборони, сказав міністр і знову наголосив, що ці системи призначені тільки для відбиття можливої зовнішньої агресії, але не проти мирних демонстрантів.

Це було перше офіційне визнання з боку Росії, що судно Alaed, яке перебуває під управлінням російської компанії і останнім часом, за словами спостерігачів, здійснювало таємничі пересування, дійсно перевозило зброю з Росії до Сирії. Судно було змушене повернутися до Росії, коли британський страхувальник відкликав його страхування.

Росія, яка є давнім союзником режиму авторитарного президента Сирії Башара аль-Асада, зазнає дедалі більшого міжнародного тиску через її спротив суворішим крокам міжнародної спільноти проти влади Сирії. Росія, зокрема, продає йому озброєння на значні суми і разом із Китаєм уже двічі блокувала спроби світової спільноти накласти на цей режим санкції за жорстоке придушення протестів опозиції.
XS
SM
MD
LG