Доступність посилання

ТОП новини

Виповнилося 20 років від дня смерті поета–шістдесятника Івана Сокульського


У п’ятницю виповнилося 20 років від дня смерті відомого дніпропетровського поета–шістдесятника Івана Сокульського (1940-1992).

Іван Сокульський – громадсько-політичний діяч, правозахисник, член Української Гельсінської групи, у якого за плечима було майже два десятиліття радянських концтаборів. Сокульський був одним із авторів відомого «Листа творчої молоді Дніпропетровська», в якому висловлювався протест проти політики русифікації в Україні та переслідування інтелігенції. Після того, як «Лист» оприлюднили закордонні ЗМІ, поета арештували й засудили до 10 років ув’язнення. В ув’язненні Іван Сокульський продовжував писати вірші, захищав своїх товаришів, підтримував Українську Гельсінську групу, був визнаний особливо небезпечним злочинцем і засуджений ще на десять років позбавлення волі.

Повернувшись додому наприкінці 1980-их, він був одним із засновників дніпропетровських обласних організацій Товариства української мови імені Тараса Шевченка та «Меморіалу». Помер у віці 52 років, похований у Дніпропетровську.

Твори Івана Сокульського були видані лише після його смерті. Нині дружина поета Орина Сокульська проводить роботу над архівом поета, вона також продовжує справу свого чоловіка – видання літературно-художнього альманаху «Пороги».
XS
SM
MD
LG