Доступність посилання

ТОП новини

МЗС Польщі: вислови радіоведучих про українок були «скандальні й хамські»


Марцин Босацький
Марцин Босацький
Вислови ведучих ранкової програми польського радіо Eska Rock, образливі для українських жінок, були «не тільки ідіотські, а й скандальні та хамські», заявив у п’ятницю речник Міністерства закордонних справ Польщі Марцин Босацький.

Як сказав він польському агентству PAP, вимога МЗС України про вибачення була «абсолютно обґрунтована».

За словами речника, заяви ведучих, які широко коментують в українських засобах інформації, підривають роки зусиль для розбудови дружби між поляками й українцями – не між владами обох держав, але між звичайними мешканцями.

У п’ятницю вранці один із ведучих ранкової програми на Eska Rock вибачився за минулотижневі висловлювання і висловив жаль з цього приводу.

У четвер Міністерство закордонних справ України оприлюднило заяву, в якій вимагало вибачень від польських радіоведучих за образливі вислови на адресу громадян України.

За повідомленнями польських засобів інформації, один із ведучих, Міхал Фіґурський, заявив у прямому ефірі після перемоги збірної України над Швецією на Євро-2012, що він «повівся як справжній поляк» і «вигнав свою українку», хатню робітницю, а інший ведучий, Куба Воєвудзький, додав, що він своїй робітниці-українці «зі злості сьогодні не заплатить», а якби вона «була хоч на крихту гарніша, то ще б її і зґвалтував».

Це вже не перший скандал навколо способу і стилю роботи цих двох ведучих. Зокрема, минулого і цього року Національна рада радіо і телебачення Польщі наклала на радіостанцію два штрафи по 50 тисяч злотих (майже по 120 тисяч гривень) через визнані расистськими висловлювання Воєвудзького і Фіґурського – вони називали «чорним» і «негром» одного з польських посадовців, батько якого родом із Індії. Ображений подав на них до суду, і в разі визнання винними в приниженні честі й гідності на ґрунті расової або національної належності їм загрожує до трьох років ув’язнення.
XS
SM
MD
LG