Доступність посилання

ТОП новини

ООН цінує стриманість Туреччини через збиття літака Сирією


Відеокадр із телебачення Сирії: речник сирійських військових викладає погляд Сирії на збиття турецького винищувача 23 червня 2012 року
Відеокадр із телебачення Сирії: речник сирійських військових викладає погляд Сирії на збиття турецького винищувача 23 червня 2012 року
Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун високо оцінив у суботу стриманість Туреччини в її реакції на те, що Сирія збила турецький військовий літак.

Як сказав речник Генсекретаря, Пан Ґі Мун сказав про це в телефонній розмові з міністром закордонних справ Туреччини Ахметом Давутоглу.

За словами речника, Генсекретар також закликав Туреччину і Сирію далі вирішувати справу з цим інцидентом дипломатичним, а не воєнним шляхом.

Туреччина визнала, що її винищувач, який здійснював політ без озброєння, помилково потрапив у повітряний простір Сирії, але заявила, що збивати його було неприпустимо.

Сирія вже підтвердила, що збила турецький літак у п’ятницю.

Як вважають, він упав у Середземне море десь у районі морського кордону між двома державами. Доля двох членів екіпажу досі не відома.

Інцидент далі погіршує вже й так напружені останнім часом відносини між Анкарою і Дамаском.

Туреччина, яка має з Сирією спільний понад 900-кілометровий кордон, раніше була союзником авторитарного президента Сирії Башара аль-Асада, але після початку масового придушення протестів проти його влади минулого року стала різко критикувати його владу й закликати посилити міжнародні зусилля, щоб знайти вихід із сирійської кризи. Турецьке керівництво, зокрема, запровадило санкції проти режиму Асада, а також закликало його подати у відставку. Туреччина також закрила своє посольство в Сирії.
XS
SM
MD
LG