Доступність посилання

ТОП новини

Збитий турецький літак не здійснював діяльності проти Сирії – Туреччина


Приблизне місце, де зник турецький літак, мапа з телеканалу CNN
Приблизне місце, де зник турецький літак, мапа з телеканалу CNN
Міністр закордонних справ Туреччини Ахмет Давутоглу заявив у неділю, що збитий Сирією турецький винищувач здійснював регулярний тренувальний політ біля сирійського кордону, коли сирійські засоби протиповітряної оборони збили його в п’ятницю.

Виступаючи на турецькому телебаченні, міністр заявив, що літак не був озброєний і не брав участі ні в якій операції проти Сирії – метою польоту було перевірити діяльність систем ППО Туреччини.

Туреччина вже визнавала, що цей літак помилково порушив повітряний простір Сирії перед тим, як був збитий. Водночас існують сумніви, чи не сталося саме збиття вже над міжнародними водами Середземного моря, в яке вочевидь упав літак.

Доля двох членів екіпажу літака досі не відома.

Інцидент далі погіршує вже й так напружені останнім часом відносини між Анкарою і Дамаском.

Туреччина, яка має з Сирією спільний понад 900-кілометровий кордон, раніше була союзником авторитарного президента Сирії Башара аль-Асада, але після початку масового придушення протестів проти його влади минулого року стала різко критикувати його владу й закликати посилити міжнародні зусилля, щоб знайти вихід із сирійської кризи. Турецьке керівництво, зокрема, запровадило санкції проти режиму Асада, а також закликало його подати у відставку. Туреччина також закрила своє посольство в Сирії.
XS
SM
MD
LG