Доступність посилання

ТОП новини

Мій захист досі не має матеріалів справи – Білоцерківська


На захист Білоцерківської мітингували й у Києві
На захист Білоцерківської мітингували й у Києві
Захист правозахисниці Римми Білоцерківської досі не має матеріалів порушеної проти неї кримінальної справи. Про це сама правозахисниця повідомила у коментарі Радіо Свобода.

За словами Римми Білоцерківської, вона також поки не має офіційного документа, який підтвердив би рішення Рубіжанського міськсуду від 22 червня про заміну арешту на підписку про невиїзд. «Мій захисник сьогодні був у суді, щоб ознайомитися з матеріалами справи, щоб отримати постанову про скасування розшуку. Суддя йому повідомив, що матеріалів справи немає, вони відправлені до апеляційного суду, тому що суддя самовідвівся від розгляду цієї справи», – розповіла правозахисниця.

Вона припускає, що справу направлено до Луганського апеляційного суду ймовірно для того, щоб її розгляд перебрав на себе суд Сіверськодонецька.

Римма Білоцерківська також заявила, що якби не можливість висловити позицію з цього приводу у ЗМІ, зокрема й на Радіо Свобода, суд навряд чи ухвалив би рішення про зміну запобіжного заходу. «200%, що якби не було розголосу, то я сумніваюся, що в нас що-небудь вийшло», – наголосила правозахисниця.

Римма Білоцерківська заявила про фабрикування справи проти неї 5 червня у прямому ефірі Радіо Свобода – коли перебувала у «нелегальному становищі». ««Безпрєдєл» – 6 томів доказів кримінального переслідування стосовно мене. В цій постанові не відібрано мені запобіжний захід, як передбачено законом по такій справі, не направлена ця справа ні до суду, ні на дорозслідування», – сказала Римма Білоцерківська в ефірі Радіо Свобода.

У 2008 році Римма Білоцерківська підтримала мешканців Сіверськодонецька, намагаючись зупинити незаконну забудову біля однієї із тамтешніх багатоповерхівок. За словами правозахисниці, під час конфлікту організатор будівництва застосувала проти неї газовий балончик. Натомість кримінальну справу за статтею «Хуліганство» порушили саме щодо Римми Білоцерківської.

Наприкінці травня суд оголосив Римму Білоцерківську у розшук.

Висунуті обвинувачення правозахисниця відкидає. Вона також заявляє, що постанова про порушення проти неї кримінальної справи була винесена з порушенням трьох процесуальних норм.

22 червня Рубіжанський міський суд у справі правозахисниці Римми Білоцерківської задовольнив клопотання державного обвинувача про скасування раніше обраного запобіжного заходу у вигляді взяття під варту. Тоді ж було обрано новий запобіжний захід – підписку про невиїзд.
XS
SM
MD
LG