Доступність посилання

ТОП новини

ЄС: нафтові санкції щодо Ірану набудуть чинності в неділю


Експорт нафти з Ірану в 2012 році до початку чинності санкцій
Експорт нафти з Ірану в 2012 році до початку чинності санкцій
Європейський Союз підтвердив у понеділок, що його ембарго на закупівлі сирової нафти з Ірану набуде чинності в неділю, 1 липня, як і планувалося.

Як наголосили міністри закордонних справ країн-членів ЄС у заяві, ухваленій на їхній зустрічі в Люксембургу, з цієї дати в Євросоюзі припиняється чинність усіх контрактів на постачання іранської нафти.

Крім того, європейські страхові компанії не страхуватимуть перевезення іранської нафти.

Країни-члени ЄС імпортували близько 20 відсотків іранської нафти до того, як Євросоюз вирішив у січні припинити ці закупівлі, щоб утруднити владі Ірану здійснення її ядерної програми, зменшивши іранські валютні надходження від експорту нафти.

Подібні нафтові санкції проти влади Ірану запроваджують і Сполучені Штати Америки.

Низка міжнародних санкцій Ради безпеки ООН, а також додаткових санкцій окремих країн чи їхніх об’єднань накладена на Іран через його відмову припинити ядерну програму, що, як побоюється міжнародна спільнота, має за приховану мету створення ядерної зброї. Іран заперечує це, але доказів суто мирного характеру цієї програми не надає й натомість продовжує розвивати її найбільш суперечливі аспекти, як-то збагачення урану.
XS
SM
MD
LG