Доступність посилання

ТОП новини

П’ять порогів опозиції


Із приєднанням Анатолія Гриценка Об’єднана опозиція подолала перший поріг перешкод і завершила підготовчий етап виборчої кампанії. На жаль, він дуже затягнувся. Але це краще, ніж безнадійна роздрібненість демократів.

Другий позитив у діях опозиції в тому, що Арсеній Яценюк уже веде публічне обговорення програми дій опозиційних сил. Це має підкреслити, що «Батьківщина» бореться не тільки за звільнення Юлії Тимошенко, але і за звільнення всієї країни із пазурів правлячої мафії. Демонстрація альтернативного плану розвитку країни – це другий поріг випробувань Об’єднаної опозиції.

Третій поріг – правильне формування «меседжу» кампанії, його відповідність суспільному запиту. Я думаю, що головним гаслом опозиції має стати відновлення справедливості через повалення мафії. У виступах лідерів, листівках, рекламних носіях має підкреслюватися, що продовження правління міжгірської мафії є небезпечним для життя будь-якої української родини. «Хочеш справедливості у судах? Скинь мафію!». «Шукаєш роботу? Скинь мафію!». «Мрієш про європейську зарплату? Скинь мафію!». «Проти русифікації? Скинь мафію!». «Не хочеш втрачати бізнес? Скинь мафію!».

Окрім уміння об’єднатися, продуманої програми та правильних гасел опозиції ще належить продемонструвати чистоту виборчих списків. Їх відкриття – як медичний розтин тіла – все покаже. Включення дискредитованих і бізнес-обумовлених одіозних осіб може знищити всі досягнення опозиції. Цього разу суспільство буде дивитися не стільки на першу п’ятірку, як під лупою інтернету вишуковуватиме потенційних зрадників.

Щоб запобігти «тушкам», є два шляхи. Перший – брати перевірених випробуваннями людей, які довели, що їх позиція і чесне ім’я не продаються. Другий – перемагати, бо «тушки» є наслідком поразок.

Ну і, нарешті, п’ятий поріг – захист принципу чесних виборів. Він зводиться головно до двох проблем: недопущення підкупу і фіксації реальної явки виборців. І якщо перше залежить, в першу чергу, від морального стану суспільства, то друге – в руках політиків. З огляду на це, я ще раз закликаю до запровадження відеоконтролю кількості осіб, які особисто вкидають бюлетень до виборчої скриньки. Це – підняті віки Вія, що припинять звичні для «регіоналів» маніпуляції з облудним відсотком явки виборців. Якщо запрацюють web-камери, то будь-який спостерігач (у тому числі міжнародний) зможе оцінити відповідність кількості зарахованих голосів кількості живих виборців і в Галичині, і на Донбасі.

Якщо опозиція зможе це зорганізувати – її човен вийде на чисте річище.

Юрій Луценко, Лук’янівське СІЗО

Думки, висловлені в розділі «Блоги», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

XS
SM
MD
LG