Доступність посилання

ТОП новини

США: обережна реакція на єгипетські вибори


Нью-Йорк – Сполучені Штати обережно реагують на перемогу ісламіста на президентських виборах у Єгипті. Президент Барак Обама у телефонічній розмові привітав Мохаммеда Мурсі, новообраного єгипетського президента, представника ісламістського руху «Мусульманське братство». Водночас Вашингтон закликав єгипетських генералів сприяти переходу країни до демократичного правління.

Заява Білого дому з приводу обрання нового президента Єгипту містить побажання, щоб новий уряд «сповідував загальнолюдські цінності, поважав права всіх єгипетських громадян, включаючи жінок і релігійні меншини, такі як християни-копти».

Білий дім окремо наголошує на важливості збереження «ролі Єгипту як опори регіонального миру, безпеки й стабільності».

Окреме послання адресоване єгипетським Збройним силам – подяка за те, що армія дозволила провести вибори і за її «відповідальну роль у регіоні».

Головне – збереження регіонального миру

Мішель Данн, керівник Центру вивчення Близького Сходу імені Рафіка Харірі у вашингтонській Атлантичній раді вважає, що у такій заяві віддається належне і новому лідерові та військовим.

Мохамед Мурсі, як президент, займатиметься внутрішніми проблемами, а Збройні сили та командування залишаться такими ж, на які розраховують Сполучені Штати щодо дотримання мирної угоди з Ізраїлем
Мішель Данн
«Виглядає так, що, з точки зору Сполучених Штатів, там у Єгипті може бути до певної міри розподіл повноважень. Мохамед Мурсі, як президент, займатиметься внутрішніми проблемами, а Збройні сили та командування залишаться такими ж, на які розраховують Сполучені Штати щодо дотримання мирної угоди з Ізраїлем»,– зауважує експерт.

Сполучені Штати надають Єгиптові щорічну фінансову допомогу в обсязі понад півтора мільярда доларів. Із них 1,3 мільярда призначено для закупівлі американських озброєнь. Це винагорода Єгиптові за укладення і дотримання умов мирної угоди з Ізраїлем.

Сенатор Патрик Лігі, голова підкомісії з питань асигнування закордонних операцій, вважає, що Вашингтон мусить використовувати грошову допомогу, як знаряддя тиску на генералів, щоб вони не ставали на шляху до демократії.
На думку законодавця, «зрештою, це відповідає американським інтересам – мати стабільну форму демократії в Єгипті».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG