Доступність посилання

ТОП новини

Верховний суд Пакистану вимагає від нового прем’єра поновити справи проти президента


Голова Верховного суду Пакистану Іфтіхар Могаммад Чаудгрі, архівне фото
Голова Верховного суду Пакистану Іфтіхар Могаммад Чаудгрі, архівне фото
Верховний суд Пакистану оголосив сьогодні, що дає новому прем’єр-міністрові країни два тижні на те, щоб він дав знати, чи звертатиметься до Швейцарії з проханням поновити справи проти президента за звинуваченням у корупції.

Раджа Первез Ашраф у день призначення на прем’єра Пакистану 22 червня 2012 року
Раджа Первез Ашраф у день призначення на прем’єра Пакистану 22 червня 2012 року
Як сказав голова Верховного суду Іфтіхар Чаудгрі, він очікує, що новопризначений прем’єр Раджа Первез Ашраф піде на цей крок, щоб поновити справи проти президента Асіфа Алі Зардарі.

Наразі не відомо, якою буде відповідь Ашрафа, адже він належить до однієї із Зардарі, владної нині, Пакистанської народної партії.

Минулого тижня Верховний суд усунув із посади попереднього прем’єра Юсафа Разу Ґілані, теж однопартійця президента, за «неповагу до суду», яка виявилася в тому, що Ґілані відмовився виконати припис суду і звернутися до Швейцарії щодо справ проти Зардарі, посилаючись на імунітет чинного голови держави.

Президент Зардарі заперечує, як політично мотивовані, звинувачення в корупції, які свого часу висунули проти нього в Швейцарії, заявляючи, що він відмивав хабарі через швейцарські банки. Звинувачення стосуються 1990-х років, коли його дружина, небіжчиця Беназір Бгутто, була прем’єр-міністром Пакистану. Справи в Швейцарії закрили, коли 2007 року попередній президент Пакистану генерал Первез Мушарраф видав указ про амністію низки політиків та урядовців, звинувачуваних у корупції. 2009 року Верховний суд Пакистану скасував цей указ, але на той час Зардарі вже став президентом.
XS
SM
MD
LG