Доступність посилання

ТОП новини

Британська королева і колишній командир ІРА тиснуть одне одному руки


Єлизавета Друга (п) тисне руку Мартінові Маꥳннессу (л) 27 червня 2012 року
Єлизавета Друга (п) тисне руку Мартінові Маꥳннессу (л) 27 червня 2012 року
Королева Великої Британії Єлизавета II і колишній командир Ірландської республіканської армії Мартін Маꥳннесс потиснули сьогодні одне одному руки в символічному жесті примирення.

Королева зустрілася з Маꥳннессом, який нині є віце-прем’єром у регіональному уряді Північної Ірландії, приватно в Белфасті. За повідомленнями, раз вони потиснули руки за зачиненими дверима, а потім іще раз уже прилюдно, перед камерами.

Кілька організацій, відомих під назвою «Ірландська республіканська армія», тривалий час вели боротьбу, включно зі збройною, проти панування Великої Британії над Північною Ірландією. Найпотужніша з них, Тимчасова ІРА, якою керував Маꥳннесс, фактично пішла на примирення з Лондоном півтора десятка років тому, хоча офіційно склала зброю 2005 року.

За приблизно три десятиліття ворожнечі, що мала релігійно-політичний характер, у Північній Ірландії загинули близько 3 тисяч 600 людей. Католики-ірландці виступали за створення єдиної Ірландії, вільної від влади Британії, а протестанти-нащадки переселенців із Британії прагнули зберегти Північну Ірландію в складі Об’єднаного Королівства Великої Британії і Північної Ірландії.
XS
SM
MD
LG