Доступність посилання

ТОП новини

Кофі Аннан скликає саміт щодо Сирії на суботу


Кофі Аннан, архівне фото
Кофі Аннан, архівне фото
Спеціальний представник ООН і Ліги арабських держав Кофі Аннан підтвердив сьогодні, що міжнародний саміт щодо Сирії на рівні міністрів має відбутися в суботу у Женеві.

За його словами, метою зустрічі є визначити шляхи до того, щоб «забезпечити повне втілення» мирного плану для Сирії з шести пунктів, починаючи з негайного припинення всіх бойових дій. Цей план розробив сам Аннан, схвалила міжнародна спільнота і на словах прийняла Сирія, однак не виконала його.

За повідомленнями, на зустріч не запрошені Саудівська Аравія та Іран.

Учора міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров підтвердив свою участь у саміті і заявив, що на ній має бути представлений і Іран. Тим часом саме ймовірна участь Ірану була причиною того, що до останнього часу провідні країни світу не підтверджували своєї участі в саміті.

Раніше сьогодні експерти ООН, які розслідують становище в Сирії, заявили, що сирійські урядові сили здійснювали за останні три місяці тяжкі порушення прав людини, включно зі стратами, в «тривожних масштабах». Як повідомив голова Комісії з розслідувань у справах Сирії Паулу Піньєйру на засіданні Ради ООН із прав людини в Женеві, дедалі більше сирійців стають останнім часом ціллю операцій урядових сил через їхню релігійну належність, на відміну від репресій попередніх часів, які були спрямовані проти супротивників сирійського режиму.

Під час цього обговорення посол Сирії залишив залу засідань, заявивши, що не братиме участі в такій «кричуще політизованій зустрічі».
XS
SM
MD
LG