Доступність посилання

ТОП новини

Навіщо у Центральному парку Харкова вирубали сотні дерев?


Харків – У Центральному парку імені Горького у Харкові активно вирубують дерева. Якщо позаторік міська влада заявляла, що вимушена пожертвувати півтисячею дерев заради будівництва нової автодороги, то цього разу в мерії повідомляють про будівництво чотирьох спортивних полів. Міська прокуратура, після звернення екологів, вирішила порушити кримінальну справу за фактом незаконної вирубки.

За цим зрізом можна говорити, що дерево було здоровим і йому б рости ще чотириста п’ятдесят – п’ятсот років
Павло Нетеса
«За цим зрізом можна говорити, що дерево було здоровим і йому б рости ще чотириста п’ятдесят – п’ятсот років», – розповідає член обласної громадської організації «Зелений фронт» Павло Нетеса, перебуваючи на місці, де збираються будувати спортивні поля, і показуючи зрублений дуб.

За підрахунками екологів, на цьому місці знищено майже триста беріз, кленів та дубів. У коментарі Радіо «Свобода» координатор «Зеленого фронту» Ігор Росоха зауважив, що в плані реконструкції Горьківського парку, яка ще й досі триває, не йшлося про будівництво нових спортивних об’єктів для дитячо-юнацької школи. А на макеті оновленого сучасного парку, який харківська влада представила, не було ніяких футбольних та інших полів.

«Дерева рубали вночі»

Пан Кернес міг би бодай підготувати документи, як правильно вкрасти у громади цей парк
Ігор Росоха
«Усе це робилося взагалі без документів. Принаймні пан Кернес міг би бодай підготувати документи, як правильно вкрасти у громади цей парк. Більше того, як ви можете пояснити те, що дерева рубали у парку вночі?» – цікавиться еколог.

Міський голова Геннадій Кернес, якого згадував Ігор Росоха, запевнив журналістів, що вирубка законна і роблять усе це для людей.

«Усе для дітей та їхніх бабусь, дідусів»

Тут будуть спортивні майданчики і чотири футбольних поля
Геннадій Кернес
«Усе для дітей та їхніх бабусь, дідусів. Для їхнім мам і татусів, їхніх братів, сестер, друзів. Для всіх тих, хто полюбляє активний відпочинок. Тут будуть спортивні майданчики і чотири футбольних поля, які будуть збудовані для безкоштовного відвідування – не за гроші, підкреслюю», – запевнив мер.

Якщо міський голова вважає, що ця вирубка ведеться в рамках реконструкції парка імені Горького і за правилами вирубки зелених насаджень, то в міській прокуратурі не поділяють таку впевненість мерії. За інформацією міського прокурора Євгена Поповича, мерія не надала жодних документів на знищення дерев.

Прокуратурою міста Харкова порушена кримінальна справу за фактом навмисного пошкодження і знищення майна
Євгена Поповича
«Прокуратурою міста Харкова порушена кримінальна справу за фактом навмисного пошкодження і знищення майна, яке належить територіальній громаді. Зараз нами нараховано, спільно з органами державного контролю, що спиляли 243 дерева на суму понад 300 тисяч гривень», – каже міський прокурор.

Активісти «Зеленого фронту» зауважують, що харківські правоохоронці вперше реагують на звернення екологів про незаконну вирубку дерев. Але при цьому захисники довкілля сумніваються, що прокуратура доведе цю справу до суду.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG