Доступність посилання

ТОП новини

Депутата Ландіка використали для тиску на ЗМІ – редактор «Лівого берега»


Київ – Набирає обертів скандал у зв’язку із перевіркою прокуратурою звернення народного депутата Володимира Ландіка, який вимагає порушити кримінальну справу стосовно журналістів «Лівого берега». Прокуратура намагається тиснути на співробітників сайту Lb.ua, стверджує його головний редактор Олег Базар. За його словами, прокурорський запит, що надійшов до редакції і є реакцією на заяву члена фракції Партії регіонів Володимира Ландіка, може передувати порушенню кримінальної справи проти журналістів видання. Водночас сам депутат переконує, що він, передусім, лише хоче дізнатися, чи мали право журналісти оприлюднювати його приватне СМС-листування.

Заяву депутата від Партії регіонів Володимира Ландіка використали як інструмент тиску на незалежне видання, заявив у коментарі Радіо Свобода головний редактор сайту Lb.ua Олег Базар. Свої слова він пояснив тим, що прокуратура звернулася до видання із відповідним запитом через півроку після скандальної публікації.

Може бути відкрита кримінальна справа. Мені здається, що у даному випадку ініціаторами є інші люди, а Ландік лише використаний як інструмент
Олег Базар
«Згідно з українським законодавством, якщо мені не зраджує пам'ять, прокуратура зобов’язана давати відповідь на такі питання впродовж 10 днів. Тому, як нам здається, заява просто була використана, як підстава. Йдеться, напевно, про тиск на засіб масової інформації. Що за цим стоїть: чи спроба закрити, чи спроба вплинути на редакційну політику – ми можемо лише здогадуватися. Оскільки пану Ландіку вони мали відповісти ще 8 місяців тому, то ми підозрюємо, що все ж може бути відкрита кримінальна справа. Мені здається, що у даному випадку ініціаторами є інші люди, а Ландік лише використаний як інструмент», – каже Олег Базар.

Якщо займаються «заказухою», хай відповідають – Ландік

Володимир Ландік підтвердив Радіо Свобода, що подав заяву до прокуратури з вимогою порушити кримінальну справу проти Lb.ua ще 8 місяців тому, одразу після виходу статті «Ландік-старший рятує сина за допомогою технологів і «правильних» коментарів на сайтах». За його словами, йдеться не про спробу тиску на видання, а лише про з’ясування обставин публікації матеріалу, в якому оприлюднили його приватне СМС-листування. Водночас депутат наголосив, що не знає, чому прокуратура відреагували лише тепер.

Писала б людина від нічого робити таке задарма? Ні! Займається «заказухою», хай відповідає!
Володимир Ландік
«Я хочу, щоб відповіли – мала вона на це право, чи не мала? Як вона опублікувала, я подав заяву. Моє прізвище Ландік, а не Пшонка. Запитайте у них. Але я написав одразу. Як ви вважаєте, можна залазити до людини у комп’ютер, лазити, опубліковувати. Взяти написати на людину, що він моральний урод, що він скотина! Писала б людина від нічого робити таке задарма? Ні! Займається «заказухою», хай відповідає!» – стверджує Ландік-старший.

Володимир Ландік звернувся до прокуратури з вимогою порушити кримінальну справу за недотримання таємниці листування інтернет-виданням Lb.ua. У заяві депутата фігурують шеф-редактор сайту Ксенія Василенко (Соня Кошкіна), головний редактор Олег Базар і фотокореспондент Максим Левін. Володимира Ландіка обурила публікація від 18 листопада 2011 року, в якій розмістили фото, де він у сесійній залі парламенту веде СМС-листування щодо долі свого сина, який на той момент перебував під судом за звинуваченням у побитті дівчини.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG