Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровських школярів водять на екскурсії до СІЗО


Дніпропетровськ – Державна пенітенціарна служба на Дніпропетровщині водить школярів на екскурсії до слідчих ізоляторів. Цей експеримент є вдалим, стверджують організатори. Вони переконують – такі екскурсії сприяють запобіганню правопорушень серед підлітків. Експеримент схвалюють і правозахисники.

Для незвичного заходу – екскурсії до слідчого ізолятора – дніпропетровські правоохоронці відбирають здебільшого дітей та підлітків, які неодноразово порушували дисципліну.

За колючим дротом вони мають змогу пройтися приміщеннями закритого типу, на власні очі побачити камери для неповнолітніх, зазирнути до кімнати, де із в’язнем працюють адвокати та слідчі. Тут їм не тільки показують умови утримання, а й дозволяють поспілкуватись з однолітками, які вже потрапили за ґрати і застерігають від порушення закону, розповідаючи свої життєві історії.

Із екскурсії до найстарішого СІЗО регіону повернулись і старшокласники однієї з дніпропетровських шкіл.

«Умови нормальні, людські, але я не хотів би тут опинитись. Чесно кажучи, я думала буде гірше. Це набагато краще, ніж лекція», – діляться враженнями підлітки.

У слідчих ізоляторах Дніпропетровщини перебуває понад півсотні дітей та підлітків, наймолодшому – 11 років. Більшість із них затримані за крадіжки та грабежі, однак є й ті, хто проходить у справах про зґвалтування та вбивства.

Заступник начальника управління Державної пенітенціарної служби області Олександр Ведмідський розповідає: за ґратами неповнолітні продовжують шкільне навчання, для цього є все необхідне – приладдя, підручники, комп’ютерний клас, однак більшості підлітків треба надолужити дуже багато.

Людина, яка до нас потрапила в 17 років, іноді востаннє відвідувала школу в п’ятому класі. Є у нас класи соціально-психологічного розвантаження
Олександр Ведмідський
«Є у нас п’ятий клас, шостий. На якому рівні хто перервав навчання в школі – з того й продовжує процес. Це не значить, що ми п’ятикласників навчаємо, просто людина, яка до нас потрапила в 17 років, іноді востаннє відвідувала школу в п’ятому класі. Є у нас класи соціально-психологічного розвантаження, з ними працюють не тільки штатні психологи, а й громадські організації», – повідомив Олександр Ведмідський.

Побачити життя за ґратами

Побачити таке життя однолітків за ґратами дніпропетровським школярам дуже корисно, одна екскурсія більше впливає на бешкетника, ніж десяток бесід, переконує начальник кримінальної міліції у справах неповнолітніх обласної міліції Ірина Качинська. Однак визнає: захід – крайній і не для всіх школярів.

Це крайній захід – відвідини місць позбавлення волі, це не може розвагою, але свої позитивні моменти є
Ірина Качинська
«Звісно, це крайній захід – відвідини місць позбавлення волі, це не може розвагою, але свої позитивні моменти є. Приміром, нещодавно ми проводили такі відвідини для вихованців дитбудинку із Самарського району, і це було дуже ефективно, коли підлітки побачили в ізоляторі свого колишнього однокласника, він сховався в найдальший куток, йому було соромно. Потім він вийшов, і його фраза «Не порушуйте закон», так вплинула на дітей, що вихователі досі нам дякують», – зазначила полковник міліції Ірина Качинська.

Правозахисники – за

Експеримент із відвідин школярами слідчих ізоляторів позитивно оцінюють і в правозахисних організаціях. Правозахисник Андрій Діденко зазначає: змалку молоде покоління має сприймати відкритість пенітенціарних установ як норму.

Нормальна практика, бо суспільство має знати, що відбувається в СІЗО
Андрій Діденко
«Нормальна практика, бо суспільство має знати, що відбувається в СІЗО. Як би там не було, але люди, які там перебувають – вони продукт цього суспільства, і саме суспільство зацікавлене в профілактиці злочинів. Залучати молодь до таких екскурсій корисно, бо, по-перше, вона зрозуміє, в яких умовах утримуються в’язні. По-друге, це буде сприяти підвищенню громадської свідомості. Мені здається, що у віці 13,14,15 років дитина вже може самостійно мислити, аналізувати, що відбувається навколо», – сказав Радіо Свобода Андрій Діденко.

Нині на обліку в органах міліції Дніпропетровської області понад тисяча неповнолітніх. З огляду на таку статистику представники пенітенціарної служби вирішили: екскурсії до місць ув’язнення не припиняти. З нового навчального року до них залучатимуть школярів з усього регіону.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG