Доступність посилання

ТОП новини

«Газпром»: знижки на газ у ЄС даються через спільні проекти, з Україною їх немає


Будівля «Газпрому» в Москві в день річних загальних зборів акціонерів компанії 29 червня 2012 року
Будівля «Газпрому» в Москві в день річних загальних зборів акціонерів компанії 29 червня 2012 року
Російський газовий монополіст «Газпром» дає споживачам у Європейському Союзі знижки за рахунок спільних проектів із ними, а з Україною таких спільних проектів немає, заявив сьогодні голова правління «Газпрому» Олексій Міллер.

Зокрема, сказав він на прес-конференції після річних зборів акціонерів компанії, цілий «ланцюжок співпраці» існує з німецькими партнерами, з Україною ж немає ні такої «якісної глибини співпраці», ні спільних «мегапроектів» у галузі видобутку чи в транспортуванні газу.

Позавчора, перебуваючи в Києві, Міллер уже заявляв, що ціна на газ для України «абсолютно ринкова» і «значно нижча, ніж для кількох країн у Європі».

Київ заявляє, що ціна російського газу для нього необґрунтовано завищена й неринкова, і деякі країни Європи, зокрема, Німеччина, отримують цей газ за меншою ціною, ніж Україна, особливо ж із урахуванням вартості транзиту.

Україна заявляє, що нині чинні газові контракти з Росією 2009 року невигідні для неї і неринкові, і домагається їхнього перегляду. Російська сторона каже, що цілком задоволена цими контрактами і може погодитися хіба на додатки до них, але не на перегляд. Російська сторона, однак, давала знати, що може піти на зниження ціни на газ для України в обмін на контроль над українською газотранспортною системою на правах власності чи співвласності.
XS
SM
MD
LG