Доступність посилання

ТОП новини

«Газпром»: ніяких домовленостей про зниження обсягу закупівлі газу Україною нема


Юрій Бойко (л) і Олексій Міллер (п) у Києві 27 червня 2012 року
Юрій Бойко (л) і Олексій Міллер (п) у Києві 27 червня 2012 року
Голова правління російського газового монополіста «Газпром» Олексій Міллер заперечив у середу заяву української сторони, що вона узгодила з його компанією зменшення обсягу закупівлі нею російського газу на наступний рік.

Як сказав він журналістам у Києві, де він перебував у складі російської делегації на чолі з прем’єр-міністром Росії Дмитром Медведєвим, ніяких домовленостей про зниження цих обсягів немає, а чинний контракт передбачає закупівлі в 52 мільярди кубометрів.

Він також заявив, що його компанія не бачить ніяких підстав для перегляду ціни на газ, чого домагається Україна. Як стверджує Міллер, ціна для України «абсолютно ринкова» і «значно нижча, ніж для кількох країн у Європі», і питання про її перегляд у перебігу нинішніх переговорів не розглядали.

У середу ж міністр вугільної промисловості та енергетики України Юрій Бойко уже заявляв, що Київ і Москва погодили заявку на закупівлю газу на наступний рік, і на уточнювальне запитання, чи йдеться про закупівлю Україною 27 мільярдів кубометрів газу, відповів: «Думаю, ми закупимо ще менше».

Газове питання мало бути одним із головних у переговорах цього дня між урядовцями двох країн.

Цього місяця Міллер уже повідомляв, що «Нафтогаз України» подав заявку закупити наступного року лише 27 мільярдів кубометрів російського газу.

Цей обсяг значно менший від прописаного в контрактах 2009 року. Згідно з цими контрактами, Україна має щороку закуповувати в Росії 52 мільярди кубометрів із можливістю знизити цей обсяг не більш як на 20 відсотків, тобто тільки до 41,6 мільярда кубометрів газу, що є мінімумом за формулою «бери або плати».

Україна заявляє, що нині чинні газові контракти з Росією 2009 року невигідні для неї і неринкові, і домагається їхнього перегляду. Російська сторона каже, що цілком задоволена цими контрактами і може погодитися хіба на додатки до них, але не на перегляд. Російська сторона, однак, давала знати, що може піти на зниження ціни на газ для України в обмін на контроль над українською газотранспортною системою на правах власності чи співвласності.
XS
SM
MD
LG