Доступність посилання

ТОП новини

США і Росія обговорюють Сирію перед міжнародною зустріччю


Гілларі Клінтон і Сергій Лавров, архівне фото
Гілларі Клінтон і Сергій Лавров, архівне фото
Голови зовнішньополітичних відомств Росії Сергій Лавров і США Гілларі Клінтон зустрілися в п’ятницю в російському Санкт-Петербурзі напередодні міжнародної зустрічі щодо Сирії, яка має відбутися в суботу в Женеві.

Їхня зустріч протривала близько години, і, як заявив після закінчення Лавров без подробиць, сторони «дійшли згоди з більшості питань».

Тим часом напередодні женевських переговорів між США і Росією були щодо Сирії принципові розбіжності. Зокрема, Вашингтон підтримує позицію, що авторитарний президент Сирії Башар аль-Асад має відійти від влади, Москва ж виступає категорично проти подібних вимог та іншого «зовнішнього втручання» в Сирії.

Учасники женевської зустрічі мають розглянути мирний план, що його підготував спеціальний представник ООН і Ліги арабських держав щодо Сирії Кофі Аннан і який передбачає створення в Сирії перехідного уряду національної єдності за участі представників і нинішньої влади, і опозиції. План Аннана в нинішньому вигляді не містить вимоги відставки Асада. Сирійська опозиція вже заявляла, що відкине будь-який план, у якому не буде цієї вимоги.
XS
SM
MD
LG