Доступність посилання

ТОП новини

Харківські угоди будуть аргументом на користь України в арбітражному «газовому» суді – експерт


Україна не йде на те, щоб виконувати завищені обсяги закупівлі газу, однак ніякі штрафи Україні не загрожують, оскільки так звані Харківські угоди будь-які штрафи скасовували. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив експерт з енергетичних питань Володимир Саприкін.

Таким чином, «залякування з боку «Газпрому», що вони подадуть в суд, не є серйозним», вважає експерт.

«Переговори у газовому питанні між Україною та Росією не просуваються, наразі йде тактична боротьба і дві сторони увійшли «в клінч». «Газпром» дуже турбується, що Україна зменшує споживання газу майже на 50%. Це дуже боляче вдарило по доходах «Газпрому» (і, можна говорити, Росії), попри те, що «Газпром» заробив десь трильйон рублів. І «Газпром» дуже турбує, що Україна мало закачує газу в підземні сховища», – зазначив Саприкін.

Раніше голова правління «Газпрому» Олексій Міллер заявляв, що якщо Україна не вибере цього року мінімальний обсяг російського газу, передбачений контрактом, це може стати підставою для судового позову російського газового монополіста «Газпром» до України.

В Україні вже заявляли, що мають намір закупити цього року в «Газпрому» тільки 27 мільярдів кубометрів газу; в «Газпромі» все ж прогнозували, що цей обсяг складе понад 40 мільярдів.

Україна заявляє, що нині чинні газові контракти з Росією 2009 року не вигідні для неї і неринкові, і домагається їхнього перегляду. Російська сторона каже, що цілком задоволена цими контрактами і може погодитися хіба на додатки до них, але не на перегляд.
XS
SM
MD
LG