Доступність посилання

ТОП новини

Суд врахував позицію Луценка. Частково


Київ – Печерський суд врахував думку захисту Юрія Луценка і вирішив допитати свідків – вперше за час розгляду справи за звинуваченням екс-міністра внутрішніх справ у незаконному стеженні за фігурантами справи отруєння Ющенка. Натомість представники прокуратури кажуть, що виклик свідків необов’язковий, і звинувачують Луценка в маніпулюванні громадською думкою щодо цього процесу.

У понеділок у справі Юрія Луценка допитали лише одного свідка – Сергія Батракова, співробітника Служби безпеки України. Проте свідок одразу ж сказав судді, що у цій справі його не допитували, і знає він про неї лише з медіа.

«Матеріали справи мені не відомі, я не допитувався по цій справі і нічого не можу сказати. Мене допитували за фактом отруєння попереднього Президента України Віктора Ющенка. У справі перевищення повноважень міністра внутрішніх справ, та законності стеження за фігурантами отруєння Ющенка я не допитувався», – пояснив свідок.

Коли виявилося, що це єдиний свідок, який прибув на засідання, суддя Ганна Медушевська вирішила не викликати інших, і почала зачитувати протоколи допиту свідків у прокуратурі. Представники обвинувачення таку позицію підтримали. Натомість Юрія Луценка це обурило – він звинуватив суддю в упередженості.
Людина, до якої я повинен звертатися, на минулому суді засудила мене, не допитавши кожного третього свідка
Юрій Луценко

«Людина, до якої я повинен звертатися, на минулому суді засудила мене, не допитавши кожного третього свідка. І коли їй це зійшло з рук, коли їй нормально сидиться, добре їсться і класно цілується, вона вирішила не допитати половину свідків – із 15 заявлених свідків вісьмох викликати не потрібно!» – обурився екс-міністр.

Зрештою, Юрій Луценко оголосив протест на дії головуючого, і суддя після невеличкої перерви таки вирішила викликати свідків – на наступне засідання, яке відбудеться 7 липня.

Олексій Баганець
Олексій Баганець
Розмова Луценка зі свідками не є необхідною – прокуратура

Адвокат Юрія Луценка Олексій Баганець вказав на численні порушення, яких припустився суд у справі Луценка. Зокрема, він згадав про порушення права захисту поставити запитання всім свідкам, яким він вважає за потрібне.

«Мене влаштує лише одне: якщо суд дасть нам змогу безпосередньо дослідити докази, які надала у нашій справі Генпрокуратура. А тоді ми наполягатимемо на дослідженні тих доказів, які ми надамо. Хоча у нас немає певності, що нам дозволять це зробити», – резюмує адвокат.

Віктор Клименко
Віктор Клименко
Натомість представник прокуратури у суді Віктор Клименко наголосив, що допит свідків у цьому процесі не є обов’язковим: їх допитували у справі про зловживання посадою міністра внутрішніх справ, з якої пізніше виділили справу про незаконне стеження за фігурантами отруєння Ющенка. Відповідаючи на запитання журналістів, Віктор Клименко звинуватив сторону захисту у маніпулюванні громадською думкою.

«Тактика захисту спрямована не на доведення юридично значущих фактів, а маніпулювати громадською думкою. І судячи з ваших запитань, ця тактика має певний успіх. – зауважив прокурор. – Твердження захисту, що свідки допитувалися в іншій справі, а відтак протоколи їхнього допиту в даній справі не мають значення, – є або профанацією, або спробою маніпулювати думкою тих, хто не має належної юридичної підготовки».

До сьогодні суд допитав у справі Луценка дев’ятьох свідків, і серед них не було жодного, запропонованого екс-міністром та його адвокатами.

У вівторок, 3 липня, справу Юрія Луценка продовжить розглядати інша інстанція – Європейський суд з прав людини. Ітиметься про те, чи законно його взяли під варту півтора року тому, і тримали за ґратами до вироку Печерського суду у справі зловживання посадою з боку екс-міністра МВС.

Читайте більше тут:
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG