Доступність посилання

ТОП новини

Більшість українських журналістів відчувають прояви цензури – опитування


Більшість українських журналістів відчувають прояви тиску й цензури у своїй роботі. Про це свідчать результати опитування журналістів «Виборча кампанія-2012: чого журналісти очікують від соціологів?», проведеного фондом «Демократичні ініціативи».

Так, із 72 опитаних журналістів, 47 (тобто 65%) зазначили про певний тиск, переважно з боку представників влади. Серед тем, на які відчувається тиск та цензура, журналісти виділили політику, критику влади, демонстрацію різних точок зору, включаючи опозицію та теми, пов’язані з інтересами власника.

Серед факторів, які найбільше заважають забезпеченню свободи слова та преси в Україні, опитані журналісти зазначили позицію власників ЗМІ, які використовують їх для забезпечення власних інтересів, та позицію влади.

Опитуванння фонду «Демократичні ініціативи» також показало, що українські журналісти оцінюють стан свободи слова в Україні в 4,5 бала за 10-бальною шкалою.

Це значно гірша оцінка, ніж була дана в опитуванні у березні 2005 року (7 балів) та у березня 2009 (5,9 бала), проте дещо краща, ніж у червні 2010 (3,6) та у грудні 2011 (3,7).

Опитування проводилось з 24 травня по 18 червня 2012 року. Усього було опитано 72 журналісти: 30 з Києва та 42 – з усіх регіонів України.
XS
SM
MD
LG