Доступність посилання

ТОП новини

«Разводка» з боєм (ФОТО, ВІДЕО)


Штурм Українського дому
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Штурм Українського дому

Київ – До парламентської кризи призвело ухвалення закону про засади державної мовної політики. Спікер Володимир Литвин та віце-спікер Микола Томенко подали у відставку, протестуючи проти методів, завдяки яким більшість проголосувала за цей закон. Один із лідерів опозиції Арсеній Яценюк заявив, що «так звана стабільність Януковича рухнула остаточно». У свою чергу парламентська більшість ухвалила зміни, які полегшать переобрання спікера.

«Ми їх розвели, як кошенят», – хвалився перед журналістами перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов, коментуючи ухвалення закону про основи державної мовної політики. А в середу вранці ці слова пригадав спікер Володимир Литвин.
За великим рахунком розвели Україну, розвели народ
Володимир Литвин

«Розвели насамперед мене. Але за великим рахунком розвели Україну, розвели народ. І, я думаю, що плоди цього розводу ми будемо пожинати. За таких обставин я прошу розглянути питання і прийняти рішення про мою відставку», – заявив Голова Верховної Ради.

Крім Володимира Литвина у відставку подав і опозиційний віце-спікер Микола Томенко.

Президент не пішов на свою прес-конференцію через «розведених кошенят»

Вранці опозиційні політики та їхні прихильники намагалися прорватися до Українського дому, де мала відбутися прес-конференція Президента. Тут упродовж дня між протестувальниками та міліцією відбувалися сутички. Президент скасував прес-конференцію і терміново покликав на зустріч керівництво парламенту, після якої сказав про можливість дострокових парламентських виборів.

Проте заступник голови фракції БЮТ Сергій Соболєв каже, що Президент розпустити парламент не може. За його словами, «попередня редакція Конституції давала три таких підстави, а зараз таких підстав не існує».

Один з лідерів об’єднаної опозиції Арсеній Яценюк заявив, що треба одночасно з парламентом достроково переобрати й Президента. За його словами, «народ не обирав Януковича на той обсяг повноважень, якими він сьогодні користується».
Мітингувальники під Українським домом
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Регіонали просять Литвина лишитися, але й до перевиборів готуються

Натомість Михайло Чечетов запевняє, що дострокових виборів не буде, а регіонали спробують домовитися із Володимиром Литвином, щоб він і надалі залишався спікером, але наполягатимуть на підписанні закону про засади державної мовної політики.
Жодної кризи немає. Зараз усе в руках Литвина
Михайло Чечетов

«Ми вважаємо, що це емоційний сплеск був у Володимира Михайловича. Краще аби він працював до кінця каденції. Але якщо він бачить своє політичне майбутнє поза посадою Голови Верховної Ради, то відповідне кадрове рішення буде ухвалене. Щодо Томенка, то це квота опозиції. Жодної якоїсь кризи немає. Зараз усе в руках Литвина», – прокоментував ситуацію Михайло Чечетов.

Утім, цього ж дня парламентська більшість змінила правила обрання Голови Верховної Ради, які значно спрощують цю процедуру.

«Якщо Литвин не підпише закон про мовну політику, то будуть зміни до регламенту. Відповідний законопроект був зареєстрований ще до цих подій і спрямований на наступну Верховну Раду, щоб там було легше обрати спікера. Але він може зараз стати в пригоді», – каже політолог Володимир Фесенко.

Опозиція підбадьорює себе і виборців

Володимир Фесенко вважає, що опозиція не зможе перехопити ініціативу, позаяк влітку вуличні акції протесту не набувають достатньо великого масштабу.
Для опозиції це зараз спроба компенсувати тактичний програш у залі Верховної Ради. Це демонстрація рішучості й готовності до боротьби
Володимир Фесенко

«Досвід наш свідчить, що влітку у нас не буває більш-менш серйозних акцій протесту. Навряд чи опозиції вдасться мобілізувати достатньо велику кількість людей. Для опозиції це зараз спроба компенсувати тактичний програш у залі Верховної Ради. Це демонстрація рішучості й готовності до боротьби», – зазначає експерт.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG