Доступність посилання

ТОП новини

Freedom House: легітимність майбутніх виборів в Україні уже під сумнівом


Київ – Майбутні парламентські вибори в Україні стануть «критичним тестом» для демократичних перспектив країни. Про це заявив президент Freedom House Дейвід Креймер під час презентації чергового звіту щодо стану демократії в Україні. Freedom House рекомендує українській владі помилувати ув’язнених лідерів опозиції та припинити виборче переслідування. Інакше Захід буде розглядати можливість запровадження санкції проти України. Натомість у Генеральній прокуратурі переконують, що борються з корупцією, а існування в Україні вибіркового переслідування – спростовують.

Парламентські вибори, що відбудуться у жовтні 2012 року, стануть «критичним тестом» для демократичних перспектив країни і політичної легітимності влади. Про це заявив президент Freedom House («Дім свободи») Дейвід Креймер під час презентації другої частини звіту організації щодо ситуації в Україні «Б’ючи на сполох – раунд 2: на захист демократії в Україні».

У звіті зазначається, що зміни виборчого законодавства в Україні зберегли можливості для маніпуляцій під час виборів. І, зокрема, за новим законом «Про вибори» Центральна виборча комісія має повноваження вирішувати, які кандидати мають право балотуватися в одномандатних округах, а окружні виборчі комісії можуть усувати спостерігачів виборчих дільниць і відповідатимуть за підрахунок голосів. У зв’язку з цим у Freedom House вважають, що легітимність майбутніх парламентських виборів уже під питанням, зазначає експерт Атлантичної ради Роберт Нурік, який брав участь у підготовці звіту Freedom House.
Однак не буква закону визначає прозорість виборів, а люди, які працюватимуть у виборчих комісіях
Роберт Нурік

«У цьому законі про вибори є чимало прогресивних пропозицій, – каже він. – Ознайомившись із текстом закону, можна побачити, що він надає механізми прозорості виборчого процесу. Однак не буква закону визначає прозорість виборів, а люди, які працюватимуть у виборчих комісіях. Від них також залежить, чи вдасться маніпулювати. Діяльність членів комісій має бути справедливою. Інституції, причетні до виборів, мають уважно стежити за партійними списками і кандидатами-мажоритарниками», – зауважує Роберт Нурік.

Представники Freedom House наголошують що має бути наданий повний доступ до виборчого процесу для внутрішніх і міжнародних спостерігачів – як до підрахунку голосів на виборчих дільницях, так і до підбиття підсумків на рівні окружних виборчих комісій. В організації також наполягають, що і влада, і опозиція мають бути належно представлені у складі ЦВК і виборчих комісіях на місцевому рівні.

Генпрокуратура спростовує вибірковість переслідувань

Водночас Freedom House рекомендує українській владі припинити виборче переслідування, помилувати ув’язнених лідерів опозиції і надати їм можливість взяти участь у парламентських виборах у жовтні цього року.

У свою чергу начальник Головного управління нагляду за дотриманням законодавства при виконанні судових рішень у кримінальних справах та інших примусових заходів Генеральної прокуратури Вадим Горан спростовує вибірковість переслідувань в Україні.
Казати, що ми переслідуємо тільки опозицію – я б так не сказав. Ми працюємо у боротьбі з корупцією. Ми відкриті
Вадим Горан

«Я не зрозумів, чому було враховано тільки, що переслідуються високопосадовці колишнього уряду. Якщо взяти приклади, коли притягувалися до відповідальності пан Галицький, Чайка, які вже є представниками цієї влади. Казати, що ми переслідуємо тільки опозицію – я б так не сказав. Ми працюємо у боротьбі з корупцією. Ми відкриті. І про це свідчить те, що зустрівся з вами Генеральний прокурор. Ми показали все, що ви хотіли, і це говорить про те, що нам нічого приховувати ні в переслідуванні Тимошенко, ні в переслідуванні Луценка. Крапку останню в цьому питанні повинен поставити суд», – сказав Вадим Горан.

США розглядають можливість застосування санкції щодо України

Чим більше Генеральна прокуратура бореться з корупцією у свій власний спосіб, тим нижче Україна опускається у списку Transparency International, зауважив заступник голови партії «Батьківщина» Григорій Немиря. Так, за даними Transparency International, за роки правління Віктора Януковича Україна за рівнем корупції спустилася із 134-го на 154 місце.

В опозиції наголошують, що демократію в Україні потрібно відновлювати до виборів, інакше після них буде важко щось виправити. Тим часом президент Freedom House Дейвід Креймер наголосив, що США уже розглядають можливість застосування санкції щодо України у зв’язку із порушенням прав людини.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG