Доступність посилання

ТОП новини

Найвищий суд Єгипту підтверджує розпуск парламенту


Вищий конституційний суд Єгипту, на фото під посиленою охороною в день оголошення ухвали про нелегітимність парламенту 14 червня 2012 року
Вищий конституційний суд Єгипту, на фото під посиленою охороною в день оголошення ухвали про нелегітимність парламенту 14 червня 2012 року
Вищий конституційний суд Єгипту підтвердив сьогодні його рішення минулого місяця про нелегітимність парламенту, наголосивши, що всі ухвали цього найвищого судового органу країни остаточні, не можуть бути оскаржені й мають виконуватися всіма державними інституціями.

Як повідомив голова цього суду агентству Reuters, завтра суд також розгляне скарги, які надійшли на вчорашній указ президента Мохаммеда Мурсі, що має на меті поновити повноваження розпущеного парламенту.

Спікер нижньої палати розпущеного парламенту Єгипту Саад аль-Кататні вже оголошував сьогодні про скликання на завтра сесії.

Учора президент видав указ, яким поновив повноваження розпущеного парламенту. За цим указом, розпущений склад законодавчого органу має діяти далі аж до виборів нового, які, в свою чергу, мають відбутися вже після схвалення нової Конституції Єгипту.

Минулого місяця Вищий конституційний суд Єгипту визнав нелегітимними весь обраний на початку року склад парламенту, в якому переважали ісламісти – і помірковані союзники Мурсі, і радикальні, – і вже ухвалені цим парламентом рішення, постановивши, що сам закон про вибори неконституційний.

Відтак Вища рада Збройних сил Єгипту, яка керувала Єгиптом від відставки попереднього президента Хосні Мубарака в лютому минулого року, своїм власним конституційним декретом перебрала на себе законодавчі повноваження розпущеного парламенту, в тому числі й право призначити членів конституційної ради, яка має розробити новий Основний закон Єгипту.
XS
SM
MD
LG