Доступність посилання

ТОП новини

Державні витрати в Україні закриті для зовнішнього контролю – Світовий банк


Київ – Українська влада виконує не всі вимоги щодо контролю за державними коштами. Про це йдеться у звіті Світового банку та Європейського союзу про ефективність управління державними фінансами. Експерти відзначають, що держава не проводить довгострокового бюджетного планування, а свої видатки залишає закритими для зовнішнього контролю. Це стоїть на заваді притоку капіталів в Україну, відзначають у Світовому банку.

Українська система управління державними фінансами демонструє середні показники у світовому вимірі, заявив директор Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові Цімяо Фань. Водночас, за його словами, одним із найслабших залишається показник зовнішнього контролю та аудиту. Це зумовлено тим, що повноваження Рахункової палати є недостатніми, а парламентський контроль залишається обмеженим, зазначає Цімяо Фань.

«Україна здійснила важливий прогрес у реформуванні управління державними фінансами впродовж декількох останніх років, включаючи аспекти прозорості, передбачуваності та контролю в процесі виконання бюджету і державних закупівель, – каже він. – Проте, ще багато слід зробити, особливо у сферах планування капітальних вкладень, складання бюджету відповідно до цілей політики, надійності бюджету, внутрішнього та зовнішнього аудиту».

Час переходити до довгострокового бюджетного планування – Балабушко

Згідно зі звітом Світового банку в Україні, протягом останніх 5 років вдалося запровадити лише фундаментальні системи управління державними фінансами. Держава виконує вимоги щодо передбачуваності держбюджету, а також щодо обліку та звітності. Водночас не вдалося перейти до довгострокового бюджетного планування, зауважує економіст Світового банку в Україні Олексій Балабушко.

«Залишається дуже багато, що слід зробити, щоб ситуація покращилася. Починаючи з питань стратегічного планування у державі і існування багатьох паралельних стратегічних документів. Це стосується і системи державних цільових програм, і стратегій різного рівня. Важливо те, як вони мають транслюватися у бюджетній програмі, власне, у бюджетному фінансуванні. Часто цей зв’язок є доволі слабким», – вважає Балабушко.

Капітали не надходять через політику – Нейман

Фінансова система України і, зокрема, управління коштами державного бюджету надмірно залежні від внутрішніх політичних процесів, вважає експерт з питань фінансів Ерік Нейман. Відтак, поради Світового банку можуть залишитися лише порадами, відзначив він.
Дуже багато ситуативних рішень ухвалюється, дуже багато залежить від графіку виборів до парламенту та інших
Ерік Нейман

«Поки що це слова, які навряд чи до чогось призведуть. Проблема з довгостроковим плануванням характерна і для української держави, і для українського бізнесу. Дуже багато ситуативних рішень ухвалюється, дуже багато залежить від графіку виборів до парламенту та інших. Внаслідок цього рішення ухвалюються ситуаційно, у тому числі у сфері управління державними фінансами. Якби перед Міністерством фінансів ставили інші завдання, воно би їх виконувало. А так воно, здебільшого, займається гасінням пожеж, які періодично виникають то в одному, то в іншому місці», – зауважив Нейман.

У звіті Світового банку та Євросоюзу зазначається, що недоліки управління державними фінансами негативно позначаються на сприйнятті України як місця ведення бізнесу, а відтак стоять на заваді притоку капіталу.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG