Доступність посилання

ТОП новини

Новий суд над Тимошенко і загроза ув’язнення ще на 12 років (європейська преса)


Прага – Європейські видання продовжують висвітлювати перипетії нових судових переслідувань одного з лідерів української опозиції – Юлії Тимошенко. Газети наголошують, що новий судовий процес у Харківському суді може завершитися новим терміном ув’язнення для Юлії Тимошенко до 12 років. Газети також публікують рецензії на новий документальний фільм «Бі-Бі-Сі» «Гітлер, Сталін і містер Джонс», де розповідається інтригуюча історія про британського журналіста Ґаррета Джонса, який загинув при таємничих обставинах в Китаї у 1935 році. Тут детально висвітлюється поїздка Джонса до України, де він став свідком Голодомору 1932-33 років. Європейські газети інформують і про нові туристичні маршрути в українських Карпатах.

Австрійська Die Presse інформує, що у вівторок новий судовий процес над Юлією Тимошенко в Київському районному суді Харкова знову був перенесений на 23 липня у зв’язку з лікуванням підсудної. Газета також попереджає, що новий суд у разі винесення обвинувального вироку загрожує Тимошенко ув’язненням ще на 12 років. Газета пояснює, що новий судовий процес пов’язаний зі звинуваченнями Юлії Тимошенко у невиплаті податків та розтраті коштів. Die Presse також інформує, що до початку цього процесу вийшло перевидання біографії Юлії Тимошенко, яка вийшла вперше у 2006 році.

Лондонська The Guardian публікує рецензію на новий документальний фільм на телеканалі BBC4 під назвою «Гітлер, Сталін і містер Джонс». Це унікальна й інтегруюча історія про журналіста Ґаррета Джонса, який був убитий при загадкових обставинах у Китаї в 1935 році. Тут автором рецензії на фільм Роєм Ґрінслейдом наголошено, що на відміну від дволикого американського журналіста Уолтера Дюранті, Ґаррет Джонс зібрав правдиві матеріали про Голодомор 1932-33 років в Україні, свідком якого Джонс і був. Правда, його свідчення присвоїв собі прем’єр-міністр Великої Британії Ллойд Джордж, який оприлюднив частину з них, і котрим не повірили на Заході. Але внаслідок того, що Джонс сказав правду про Голодомор в Україні, йому заборонили в’їзд до СРСР і до смерті його в Китаї у 1935 році ймовірно був причетний НКВС Сталіна. Рой Ґрінслейд також вважає, що автори фільму «так і не змогли доступно розповісти життєву історію Джонса, хоча мали під руками його щоденники і записники». Джонс був не лише журналістом багатьох британських видань і помічником прем’єр-міністра, але й агентом британської розвідки. Автор рецензії також наголошує, що історія загибелі Ґаррета Джонса «жахлива» і додає: «Очевидно, що Джонса вважають героєм в Україні, і у 2008 році українська влада посмертно нагородила його орденом «За заслуги». Вони таким чином визнали виключні заслуги Джонса перед країною та її народом. На жаль, у фільмі ця деталь випущена».

Чеська IDNES оприлюднила розлогий матеріал для невибагливих любителів подорожей в українські Карпати, в якому розповідається в деталях про унікальне природне середовище – безлюдні гірські Ґорґани з густими лісами, шумними потоками. Тут розміщені фотографії очевидців суворої краси «гірського світу Ґорґанів довжиною 120 кілометрів і шириною у 40 кілометрів». Автори матеріалу нагадують фотографіями, що на горі Попаді є пам’ятник – «чехословацький лев» на прикордонному знакові 1920 року, коли Закарпаття і Ґорґани входили до складу Чехословацької Республіки. Автори статті, які самі відвідали Ґорґани, запевняють, що всі, хто не побоїться труднощів далеких переходів, будуть вражені «прекрасною карпатською природою».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG