Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко лікується, суд над нею триває


Харків – 10 липня має бути чергове засідання суду у справі про діяльність корпорації «ЄЕСУ», яку у 90 роках очолювала Юлія Тимошенко. Понад 40 депутати від БЮТ напередодні встановили чергування у лікарні, де перебуває екс-прем’єр, щоб не допустити перевезення її до суду. Водночас начальник Качанівської виправної колонії назвав дії депутатів «провокацією» і запевнив, що Тимошенко не доставлятимуть примусово до суду. Київський райсуд Харкова призначив раніше судово-медичну експертизу, щоб з’ясувати, чи може колишня керівниця уряду бути присутньою на розгляді справи. Але Тимошенко відмовлялася від огляду. Тим часом харківські медики висловили занепокоєння тим, що лікування екс-прем’єра німецькими колегами не дало результатів.

Четвертий місяць Юлія Тимошенко не з’являється в залі Київського районного суду Харкова. Особистий лікар колишнього прем’єра Лутц Гармс, відповідаючи на запитання журналістів про можливість її присутності на розгляді справи про діяльність «Єдиних енергетичних систем України», каже, за два тижні нічого докорінного у здоров’ї пацієнтки не змінилося. А тому позиція щодо участі в суді Юлії Тимошенко залишається незмінною: поки що небажано, стверджує Лутц Гармс.

Покращення спостерігається, ми продовжуватимемо лікувати і стежити за тривалістю хвороби
Лутц Гармс
«Її самопочуття час-від-часу змінюється. Все залежить від стресу та інших факторів. Покращення спостерігається, ми продовжуватимемо лікувати і стежити за тривалістю хвороби», – заявляє німецький лікар.

Від 25 червня, за рішенням суду, здоров’ям Юлії Тимошенко цікавляться і судмедексперти. 10 липня вони мали оголосити висновки обстеження колишнього прем’єра. А від цих висновків залежить, чи доставлятимуть Тимошенко з лікарні до суду.

У повідомленні обласної судово-медичної експертизи йдеться, що Юлія Тимошенко написала заяву, в якій без мотивації відмовилася від огляду. А це, зазначають фахівці, фактично затягнуло підготовку висновку. Наразі судмедексперти працюють із медичною документацією Юлії Тимошенко та матеріалами справи.

Судмедекспертиза непотрібна?

Опозиція висловлювала нерозуміння призначення судмедекспертизи, якщо в суді є всі висновки німецького лікаря Гармса і наголошувала, що така експертиза потрібна для складення медичних висновків лікарями, які залежать від влади та прокуратури.

А напередодні судового засідання у Харкові зібралися члени обласного медичного товариства, висловивши занепокоєння щодо малоефективного (на їхню думку) лікування колегами з німецької клініки «Шаріте». Харківські медики здивовані тим, що після двомісячного лікування не спостерігається позитивної динаміки.

Чим лікують, як лікують…

За припущенням харківських медиків, або лікування призначили неправильно, або неправильним є призначення.

Ми хочемо знати якого рівня йде лікування, чим лікують, як лікують, чому немає результату взагалі?
Богдан Федак
«На сьогоднішній день ті лікарі, які входять у команду, яка працює разом із німецькими лікарями, вони не знають ані про жодні методи, ані про жодні результати лікування, – говорить член Харківського медичного товариства, головний лікар обласної клінічної лікарні Богдан Федак. – Ми хочемо знати, якого рівня йде лікування, чим лікують, як лікують, чому немає результату взагалі?»

Якщо Юлія Тимошенко дозволить своєму особистому лікарю Луцту Гармсу говорити про стан її здоров’я з представниками харківської медичної спільноти, 10 липня вдень вони готові зібратися разом із колегами та обговорити методи лікування екс-глави уряду.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG