Доступність посилання

ТОП новини

Луценко подав заяву на злочин прокурорів і суддів


Київ – Юрій Луценко зробив офіційну заяву про злочин – щодо заступника прокурора Рената Кузьміна, слідчих, суддів та представників державного обвинувачення у справі проти нього. У вівторок Печерський районний суд перейшов до вивчення доказів у справі Луценка. Клопотання його захисників про допит додаткових свідків та витребування документів, які доводять невинуватість екс-міністра, залишилися без розгляду.

Колишній міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко зробив на суді заяву про скоєння злочину проти нього, а саме – про його незаконний арешт півтора роки тому і утримання з того часу під вартою. В заяві на ім’я Генпрокурора Віктора Пшонки він попросив притягнути до кримінальної відповідальності за цей злочин заступника Генпрокурора Рената Кузьміна, слідчого Генпрокуратури Сергія Войченка, попередній склад суду, який розглядав його справу (суддів Сергія Вовка, Оксану Царевич та Ганну Медушевську), та представників держобвинувачення на суді.

«Незаконність їхніх дій вже підтвердив Європейський суд з прав людини. Прошу прийняти заяву та передати її адресату, оскільки її відхилення означатиме продовження курсу репресій у державі», – заявив Луценко.

Коли прокурор Дмитро Лобань запропонував йому звернутися з цією заявою до одного з вищих спеціалізованих судів, Луценко обурився. «Я звертаюся до Генпрокуратури з заявою про скоєння тобою злочину, дебіл! До чого тут суд?» – відреагував Юрій Луценко.

Заступника Генпрокурора Рената Кузьміна, про злочини якого заявив Луценка, днями не пустили до США. З неофіційних джерел стало відомо, що у візі йому відмовили через участь у кримінальному переслідуванні Юлії Тимошенко та Юрія Луценка, повідомляє «Українська правда».

Печерський районний суд Києва завершив допит свідків у кримінальній справі з обвинувачення екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка в організації незаконного стеження за Валентином Давиденком – водієм колишнього першого заступника голови СБУ Володимира Сацюка. Протоколи допиту останніх свідків суддя Ганна Медушевська просто читала зі справи.

Луценкові не дають обвинувальний висновок і документ, який він нібито порушив

Коли суд перейшов до зачитування доказів у справі, Юрій Луценко звернувся з клопотанням надати йому обвинувальний висновок та інструкцію оперативної служби МВС, в порушенні якої його звинувачують.

Луценко пояснив, що має лише обвинувальний висновок попередньої справи, з якої була виділена нинішня. Він додав, що інструкція оперативної служби МВС є секретною і легально її він отримати не може.

«Як нам готуватися до дебатів, якщо я не бачив документа, який нібито порушив?» – запитав Луценко.

Захисники колишнього міністра внутрішніх справ його вимогу підтримали.

Суддя Ганна Медушевська клопотання розглядати не стала, бо, за її словами, подібне звернення вона вже розглядала раніше. Також суддя відхилила клопотання захисту про допит свідків, і про надання заяв тих із них, які не змогли прийти до суду. На більшість подальших звернень сторони захисту вона просто не звертала уваги.

Після цього Юрій Луценко попросив заліпити йому рота і очі скотчем, бо, на його думку, про правосуддя просто не йдеться.
Віктор Клименко
Віктор Клименко

«Мої колеги орієнтували суд на законне рішення» – прокурор

Зі свого боку представник Генпрокуратури у судовому процесі проти Луценка Віктор Клименко звинуватив обвинуваченого у невихованості, а його захисників – у спробах порушити кримінально-процесуальний кодекс.

«В попередніх судових засіданнях суд ухвалив постанову про порядок дослідження доказів у кримінальній справі проти Луценка, Тарасенка і Павлєнова. Проте представники сторони захисту намагалися схилити суд до необґрунтованої жодним нормативним актом зміни порядку дослідження, – зауважив прокурор. – Сьогодні, незважаючи на те, що захисники намагалися спрямувати суд у русло, не визначене законодавством, суд адекватно відреагував на це і перейшов до дослідження письмових матеріалів. Зокрема й завдяки позиції моїх колег, які орієнтували суд на ухвалення законного рішення, незаконні клопотання адвокатів було відхилено».

Юрій Луценко перебуває за ґратами 563 дні, відтоді, як його взяли під варту в іншій кримінальній справі щодо зловживання посадою. Цей арешт вже визнав незаконним Європейський суд з прав людини, який констатував самовільне обмеження свободи Юрія Луценка та його права на захист.

Читайте більше тут:
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG