Доступність посилання

ТОП новини

Луценко переміг Печерський суд у Страсбурзькому


Київ – Європейський суд з прав людини визнав незаконними затримання і арешт колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, а також зобов’язав Україну сплатити йому 15 тисяч євро моральної компенсації. Представники влади та опозиції розійшлися в оцінках щодо того, чи визнав Європейський суд політичний характер арешту екс-урядовця. А експерти-правники зазначають, що Юрій Луценко може розраховувати лише на моральну та матеріальну сатисфакцію, адже це рішення не означає перегляду винесеного йому вироку та звільнення з ув’язнення.

Згідно з рішенням Страсбурзького суду, щодо Юрія Луценка порушили дві статті Європейської конвенції про захист прав людини: статті 5-у про право на свободу і особисту недоторканність, та статтю 18-у про межі використання обмежень щодо прав. У скарзі Юрія Луценка йшлося про використання владою арешту як методу виключення його з політичного життя й від участі в майбутніх парламентських виборах.

Сам Юрій Луценко каже, що рішення Страсбурзького суду дає підстави притягти до відповідальності працівників Генпрокуратури, зокрема першого заступника генпрокурора Рената Кузьміна та суддів, які санкціонували його арешт.

Політв’язні отримали юридичне визнання – опозиціонери

Перший заступник голови парламентського комітету з питань правосуддя, депутат-нашоукраїнець Юрій Кармазін зазначає, що керівництво Генпрокуратури має негайно прозвітувати в парламенті з цього приводу.
Визнання Європейським судом з прав людини політичних переслідувань в Україні – це надзвичайно серйозний випадок!
Юрій Кармазін

«Визнання Європейським судом з прав людини політичних переслідувань в Україні – це надзвичайно серйозний випадок! Я вимагаю почати завтра із цього засідання», – заявляє він.

Захисник Юлії Тимошенко депутат-бютівець Сергій Власенко також зауважує, що Європейський суд з прав людини визнав політичний характер переслідувань Юрія Луценка.
Cуд касаційної інстанції не може не взяти до уваги рішення Європейського суду з прав людини у справі Луценка і не скасувати незаконний вирок
Сергій Власенко

«Вважаю, що суд касаційної інстанції не може не взяти до уваги рішення Європейського суду з прав людини у справі Луценка і не скасувати незаконний вирок. Також це рішення має суттєві наслідки для інших політичних в’язнів… Це не просто визнання незаконності дій, а й визнання політичних мотивів переслідування», – наголошує він.

Мінюст обіцяє рішення виконати

Натомість перший заступник голови парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності депутат-регіонал Володимир Олійник наголошує, що це рішення не стосується вироку.
Судити по тому, що неправильно заарештували – значить, невинуватий – неправильно
Володимир Олійник

«Юридичний комітет Ради Європи працює над визначенням поняття «переслідування за політичними мотивами», тому на сьогодні точного визначення цього терміну немає. Це рішення стосується лише запобіжного заходу – арешту. Судити по тому, що неправильно заарештували – значить, невинуватий – неправильно», – наголошує депутат-регіонал.

Володимир Олійник також наголосив, що Україна може оскаржити це рішення впродовж трьох місяців у Великій палаті Європейського суду з прав людини. Тим часом, Мінюст поширив заяву про те, що виконає все, що буде вказано в резолютивній частині рішення Страсбурзького суду у справі Юрія Луценка.

Між Страсбургом і Печерськом

Експерт центру політико-правових реформ Олександр Банчук вважає, що вирок Європейського суду з прав людини, крім моральної та матеріальної компенсації Юрію Луценку, не матиме інших результатів.
Це лише проміжна перемога Юрія Луценка і опозиції загалом
Олександр Банчук

«Рішення про взяття під варту має бути переглянуте, але зараз ситуація така, що є вже вирок суду. Це лише проміжна перемога Юрія Луценка і опозиції загалом», – наголошує експерт.

Олександр Банчук також зазначає, що Європейський суд з прав людини визнав політичний характер арешту екс-урядовця.

Юрія Луценка затримали наприкінці грудня 2010 року біля будинку, коли він вийшов погуляти із собакою. Згодом суд визнав його винним у зловживанні службовим становищем та привласненні майна і засудив до чотирьох років позбавлення волі.

Зараз у Печерському суді Києва триває судовий розгляд у справі за звинуваченням екс-міністра у незаконному стеженні за фігурантами справи про отруєння Віктора Ющенка. А в Страсбурзькому суді розглядають ще одну скаргу Юрія Луценка – на умови утримання та ненадання йому необхідної медичної допомоги.

Читайте більше тут:
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG