Доступність посилання

ТОП новини

Заарештований Юрій Луценко привітав екс-президента Ющенка


Юрій Луценко на задньому плані і Віктор Ющенко, 24 грудня 2007 рік
Юрій Луценко на задньому плані і Віктор Ющенко, 24 грудня 2007 рік

Київ – За поданням Генеральної прокуратури бійці спецпідрозділу СБУ затримали колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Його звинувачують у перевищенні службових повноважень при розслідуванні справи про отруєння Віктора Ющенка. Сам Юрій Луценко назвав висунуті проти нього звинувачення абсурдними. Опозиціонери звинувачують владу в репресіях, натомість представники влади ці звинувачення відкидають.

Юрій Луценко був затриманий бійцями спецпідрозділу СБУ «Альфа» вдень у неділю, коли вигулював поблизу свого дому собаку. За словами соратників екс-міністра, його доправили в слідчий ізолятор СБУ. Відомо, що колишнього керівника МВС затримали за дорученням слідчого Генпрокуратури. Наразі в прокуратурі та в СБУ офіційно не прокоментували факт затримання екс-міністра внутрішніх справ.

Сам Юрій Луценко через адвоката поширив заяву з приводу свого затримання, в якій привітав колишнього Президента Віктора Ющенка з тим, що на шостий рік розслідування справи по його отруєнню нарешті з'явився затриманий. За словами екс-міністра, не повинен дивувати той факт, що при категоричній відмові приходити по повістках у прокуратуру самого потерпілого Ющенка, в слідчий ізолятор доставили саме Луценка. Обґрунтування свого затримання – нібито він може продовжувати скоювати інкриміновані йому посадові злочини – Юрій Луценко назвав абсурдними.

Мітинг на підтримку екс-міністра МВС Юрія Луценка, Київ, 27 грудня 2010 року


«Була б людина, а справа знайдеться»

Один із соратників Юрія Луценка депутат-нашоукраїнець Володимир Ар’єв в інтерв’ю Радіо Свобода повідомив, що екс-міністра звинувачують у зловживанні службовим становищем.

«Порушили кримінальну справу за те, що в 2009 році міністр внутрішніх справ Юрій Луценко підписує документ про продовження оперативно-розшукових заходів у справі про отруєння Ющенка, яку на той момент вела Генпрокуратура. Ну, знаєте, це нагадує слова Лаврентія Берії про те, що була б людина, а справа знайдеться», – зазначив Володимир Ар’єв.

Натомість член парламентського комітету з питань правосуддя депутат-регіонал Вадим Колесніченко називає заяви про репресії безпідставними. «А хто такий Луценко, – іронізує він. – Лідер опозиції, впливова якась людина? У нього рейтинг нуль цілих, двадцять сім мільйонних відсотки. Кому він заважає у владі? Що він є, що його немає! Тому розповідати про політичні репресії – це надувати мильну бульбашку».

Що можна екс-Президенту – не можна екс-міністру

Справу про отруєння кандидата на Президента Віктора Ющенка було порушено ще восени 2004 року. Кількома днями раніше Юрій Луценко заявив, що його намагаються «прив’язати» до справи про отруєння екс-Президента Віктора Ющенка, але не став вдаватися у подробиці через підписку про нерозголошення таємниці слідства. Юрій Луценко також зазначив, що піде на допит лише після самого Віктора Ющенка, який ігнорує повістки.

На цю обставину звертає увагу Вадим Колесніченко. За його словами, людина, яка проходить по кримінальній справі, зобов'язана з’являтися на допит за першою вимогою слідчого. В іншому випадку, слідчий має право затримати підозрюваного чи обвинуваченого, щоб провести всі слідчі дії.

«А в Ющенка є статус недоторканності», – зауважив депутат-регіонал з приводу того, чому такий захід не поширюється на інших людей, які не ходять на допити.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG