Доступність посилання

ТОП новини

Конституційний суд Румунії частково підтримав супротивників президента


Траян Бесеску в парламенті в день рішення про імпічмент 6 липня 2012 року
Траян Бесеску в парламенті в день рішення про імпічмент 6 липня 2012 року
Конституційний суд Румунії підтвердив сьогодні частину змін до закону про референдум щодо імпічменту президента, які схвалили політичні супротивники президента Траяна Бесеску в парламенті, домагаючись усунути його з посади.

Суд, зокрема, визнав конституційною зміну, яка для затвердження імпічменту вимагає лише більш як половини голосів учасників референдуму; раніше для цього треба було голоси понад половини всіх виборців країни.

Водночас суд постановив, що зміни до закону будуть конституційні лише в разі, якщо в референдумі братиме участь більш як половина виборців країни; супротивники Бесеску внесли до закону зміну, яка взагалі знімала нижню межу участі в референдумі.

Таким чином головний супротивник президента, прем’єр-міністр Віктор Понта, і його владний нині Соціально-ліберальний союз, об’єднання трьох опозиційних до Траяна Бесеску партій, домоглися нижчої межі для схвалення на референдумі їхнього рішення про імпічмент президента, натомість Бесеску може сподіватися, що референдум не відбудеться, бо явка в понад 50 відсотків у Румунії не гарантована.

Сам Траян Бесеску сьогодні ж передав повноваження голови держави спікерові Сенату парламенту Румунії Крінові Антонеску – рішення парламенту про імпічмент означає в Румунії тимчасове усунення президента з посади, доки референдум не затвердить чи відхилить його.

Також сьогодні, ще до нинішнього рішення Конституційного суду, Європейський Союз висловив занепокоєння тим, із якою швидкістю найвищий судовий орган Румунії підтримав усунення Бесеску з посади.

Учора пізно ввечері Конституційний суд підтвердив законність процедури імпічменту після того, як парламент постановив почати цю процедуру минулої п’ятниці.

Супротивники Бесеску в парламенті звинувачують президента в перевищенні повноважень при ухваленні законопроекту про заходи суворої бюджетної економії 2010 року.

2007 року парламент уже оголошував Бесеску імпічмент, але тоді референдум голосами майже трьох чвертей учасників повернув його на посаду.
XS
SM
MD
LG