Доступність посилання

ТОП новини

Для Путіна «Хірург» важливіший, аніж Янукович (європейська преса)


Прага – Оглядачі вважають, що на переговорах в українській Ялті у четвер Володимир Путін «примусив Януковича нервувати» і не лише через чотиригодинне запізнення та зустрічі з «російськими байкерами під Севастополем», а й тому, що Москва «пресує Януковича» і змушує його здатися вимогам Кремля щодо повної інтеграції України в Митний союз під егідою команди Путіна. Деякі газети також наголошують, що для Путіна зустріч з «Хірургом», лідером російських байкерів у таборі в Криму була «не менше важливою, аніж з Президентом України». Європейська преса також констатує, що влада в Україні свідомо затягує судові процеси над Тимошенко з метою не лише відстрочки розгляду справи Тимошенко Європейським судом з прав людини, але й з прицілом на парламентські вибори, до яких Янукович і компанія планують не допускати Тимошенко, Луценка та інших ув’язнених опозиціонерів.

Російська «Независимая газета» вважає, що суттєвих угод у Ялті Путін та Янукович так і не підписали, але нервозність Президента Януковича главі Кремля вдалося суттєво посилити. Вже з коментарів про переговори тет-а-тет випливає, що Путін «підігрівав» темі парламентських виборів в Україні та російської мови, а також натякав на «юридичні тонкощі» вирішення проблеми кордонів в Азовському морі та Керченській протоці. Адже навіть щодо Керченської протоки, то було підписано лише декларацію обох сторін з цього питання, яку будуть втілювати у майбутньому в «юридичні тонкощі». Експерти, яких цитує московське видання, вважають, що «Росія не готова йти на поступки ні в чому і, швидше за все, вичікуватиме, чим завершиться криза у стосунках України із Заходом і лише після цього, можливо, змінить тактику». Якраз це й показали переговори Путіна з Януковичем 12 липня в Ялті.

Ще одна московська газета – «Комерсант» – зауважує радість української сторони від того, що внаслідок підписання декларації президентів України й Росії щодо делімітації кордонів в Азовському, Чорному морях та Керченській протоці, багатостраждальний острівець Тузла залишиться українським. Але жодних інших деталей підписаних у Ялті документів сторони не розкрили. Чого лише варте зауваження Володимира Путіна щодо них: «Необхідно довести цю роботу до логічного завершення, питання лише в юридичній техніці». Російська газета також змальовує зустріч глави Кремля з агресивними російськими байкерами на українській землі: «Володимир Путін вийшов із машини, байкери злізли зі своїх. На будівлі, біля якої зупинилися, висіли лаконічні плакати: «Просто нам заповідана від Бога російська дорога» чи «Є Бог на небі, Росія на землі» (причому українською мовою)». Або інші деталі зустрічі глави іноземної держави з російськими байкерами на українській землі, навіть не питаючи дозволу: «Судячи з теплої зустрічі, яку Путіну виявили «Хірург» і інші медпрацівники на мотоциклах (якщо в бригаді є «Хірург», то, очевидно, повинні бути і «Стоматолог», і «Невропатолог» також)… «Нам всім місцеві (на українській землі) кажуть: не зраджуйте Севастополь! – сказав «Хірург» Путіну так, нібито місцеві весь час підозрюють в байкерах людей, готових у будь-який момент це зробити. «І не зраджуйте», – відповів на це Путін… Потім він передав байкерам, що й «Віктор Федорович Янукович… «сам готовий сісти на мотоцикл і до вас приїхати», до чого «Комерсант» додає в дужках: «До них упевнено міг би приєднатися і президент Білорусі Олександр Лукашенко, який навіть байк-фестиваль у Мінську очолював на Harley-Davidson Ultra Classic Electra Glide зі своїм сином». Головне після Ялти, як зауважує газета, це «вихід з Керченської протоки під спільним контролем».

Австрійська Der Standard інформує, що «касаційний суд у справі Тимошенко знову відкладено» і цитує адвокатів, які бачать у цьому тактичний маневр влади в Києві. Адвокати також вважають, як цитує газета, що влада України «має страх» перед розглядом справи Тимошенко в Європейському суді з прав людини і хотіла б запобігти цьому. Також ідеться про те, що затягування судових розглядів щодо Тимошенко має на меті унеможливити участь одного з лідерів опозиції у цьогорічних парламентських виборах.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG